Президентът Радев и съпругата му присъстваха на оперната постановка „Зигфрид“ в Болшой театър (СНИМКИ)

В Болшой театър президентът и съпругата му присъстваха на оперната постановка „Зигфрид“ от Рихард Вагнер на Софийската опера и балет, съобщават от президентството.

Радев е на двудневно посещение в Русия. В Москва той се срещна с български и руски дейци на културата по повод предстоящия Ден на славянската писменост. Срещата се състоя в българското посолство в руската столица в рамките на работното посещение на държавния глава в Руската федерация.

Самият факт, че в българския календар има такъв празник е показател за високото цивилизационно равнище и за ценностите, които нашият народ е развил и пренесъл през вековете, подчерта президентът. Румен Радев напомни за призванието на интелигенцията да бъде обществен двигател и призова политиците да работят така, че да създават най-добри условия за разгръщане на творческия потенциал на хората на науката, изкуството и културата.

„Няма българин, който да не носи дълбоко в сърцето си спомена и признателността към учителите, създали в него жаждата към знание. На писателите, поетите, художниците, артистите, създаващи духовни ценности, на всички дейци на изкуството, културата, просветата и образованието, днес отдаваме нашата висока почит“, каза държавният глава.

Българският президент се обърна към гостите и ги приветства с предстоящия Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. „Винаги, където и да съм бил, за мен са били особено вълнуващи и очаквани срещите с нашите сънародници, с представителите на културата и на интелигенцията“, посочи Румен Радев.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България