Президентът Радев: Мисията на БЧК е да сплотява обществото ни в тежки моменти на криза, бедствия и изпитания

Мисията на Българския червен кръст е да сплотява обществото ни в тежки моменти на криза, бедствия и изпитания. Това заяви днес президентът Румен Радев при откриването в Народния театър „Иван Вазов“ на тържествения концерт по повод 140 години от създаването на организацията на Червения кръст в България, който се провежда под негов патронаж. Държавният глава призова доброволците от най-голямата хуманитарна организация у нас да продължават да привличат нови съмишленици и да съхраняват високо доверието на българския народ, защото това е най-ценният им капитал.

„Началото на БЧК, положено в годината на Освобождението, поставя началото на непрекъсната подкрепа за доброто в България“, посочи Румен Радев и по думите му оттогава до днес най-голямата доброволческа организация носи своя кръст да бъде опора на всеки българин в трудна ситуация. „Значението на БЧК не се изчерпва с оказването на помощ, но е и символ на хуманност, съчувствие, съпричастност и солидарност. Вяра, че сме част от цивилизования свят и надежда, че сме истински хуманно общество“, заяви президентът.

Държавният глава подчерта, че силата на БЧК е именно в доброволческия характер и в това, че хората в нея действат не по силата на задължението и принудата, а се ръководят от принципите на хуманността и съпричастността. „За мен е особено радостно, че огромната част от нашите доброволци сте вие, младите хора, прегърнали идеята за по-хуманен свят и по-сигурно общество“, обърна се президентът към доброволците в БЧК.

Президентът открои и приноса на Червения кръст в България за координацията и взаимодействието с държавните институции, вероизповеданията, Българската армия и много неправителствени организации, което доказва, че усилията за спасяването на човешкия живот са много по-ефективни, когато са плод на общо дело.

Румен Радев благодари и за подкрепата и признанието, които БЧК получава от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец. С нейна помощ в страната ни ще бъде изграден регионален център за логистика и подготовка, който да реагира при бедствия и кризи за облекчаване на човешкото страдание. „Всички институции в България подкрепяме тази идея и заедно ще работим за нейната реализация“, подчерта още в изказването си президентът Румен Радев.

На тържествения концерт по случай 140-годишнината от създаването на БЧК присъства и съпругата на държавния глава Десислава Радева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България