Президентът Радев: От правителството зависи въвеждането на еврото да бъде с икономическа и социална интеграция

Ние имаме ясни цели - пълно, пълноправно и надеждно участие на България във всички стълбове и политики в Европейския съюз, това означава членство в Еврозоната. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев по повод отлагането на влизането на страната ни в чакалнята за Еврозонат.

„Въпросът обаче е как ще стигнем до там. Тук много важно е да знаем, че от действията на българските правителства зависи дали въвеждането на еврото ще бъде свързано с реална икономическа и социална интеграция. Или ще поражда недоверие, че и този път цената ще бъде платена от българските граждани. Затова очаквам от българското правителство много по-открита, много по-ефективна политика, която да върне доверието на гражданите в този процес. Експертите аргументи, експертния консенсус трябва да предшестват политическите декларации", коментира Румен Радев.

„Цената на газа е най-важната тема. Това е продължение на разговора с президента Путин, който имах по време на посещението си в Санкт Петербург в началото на юли миналата година“, каза президентът Румен Радев.

„Явно тук трябва изразена политическа воля. Виждате, че експертните преговори, които се водят, не могат да достигнат до желания за България резултат. От 8 държави, които са обект на газовото дело между Газпром и Европейската комисия, само България остана, която не получава намаление на цената. Ние плащаме два пъти по-скъпо за газа от Русия. Това е недопустимо“, каза още президентът.

„Тук министър Петкова трябва да се замисли дали достатъчно добре си вършат работата и защо България изостава. Това е моята тема на разговор с президента Путин и се надявам ние в скоро време да получим така желаното намаление, защото губим всички. Губят българските домакинства, губи нашата икономика, губи нашата конкурентоспособност“, добави Румен Радев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България