Президентът Радев поздрави културни дейци и представители на българската общност в Москва по повод 24 май

Президентът Румен Радев поздрави български и руски дейци на културата и представители на българската общност в Москва по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Срещата се състоя в българското посолство в руската столица в рамките на работното посещение на държавния глава в Русия.

Президентът Радев посочи, че не смята за нормална пауза от 10 години в отношенията на най-високо политическо ниво между две държави, свързани с дълбоки исторически, културни и духовни връзки. Затова днес и утре съм тук за важни срещи с държавното ръководство на Руската федерация, отбеляза Радев, който днес разговаря с руския премиер Дмитрий Медведев, а утре ще се срещне с колегата си Владимир Путин в Сочи.

Но винаги, където и да съм бил, за мен са били особено вълнуващи и очаквани срещите с нашите сънародници, с представителите на културата и на интелигенцията, каза Румен Радев. Той се обърна към присъстващите и ги приветства с настъпващия Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Няма българин, който да не носи дълбоко в сърцето си спомена и признателността към учителите, създали в него жаждата към знание. На писателите, поетите, художниците, артистите, създаващи духовни ценности, на всички дейци на изкуството, културата, просветата и образованието, днес отдаваме нашата висока почит, каза държавният глава.

По думите му самият факт, че в българския календар има такъв празник е показател за високото цивилизационно равнище и за ценностите, които нашият народ е развил и пренесъл през вековете. Радев напомни за призванието на интелигенцията да бъде обществен двигател, като добави, че политиците трябва да работят така, че да създават най-добри условия за разгръщане на творческия потенциал на интелигенцията.

По-рано днес президентът Румен Радев и съпругата му присъстваха в Болшой театър на оперната постановка "Зигфрид" от Рихард Вагнер - част от успешните гастроли на Софийската опера и балет на престижната сцена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България