Президентът Радев пред представителите на 100 немски фирми: България скоро ще има позитивни резултати в борбата срещу корупцията

„Добрите бизнес отношения между нашите две държави са мост, по който вървят добрите отношения в науката, образованието, културата и във всички останали сфери на общественополитическия живот. Това е мостът, по който се градят отношенията между нашите два народа, а те имат дълбоки исторически и духовни корени“. Това заяви президентът Румен Радев в Берлин при откриването на Икономически форум за България. На събитието, което е организирано от Германската индустриално-търговска камара, участват представители на над сто германски компании.

Държавният глава подчерта, че неговата първа двустранна официална визита като президент на България е именно в Германия. „Това има специално значение за мен и за всички българи, защото за нас Германия е традиционен стратегически пратньор“, посочи Румен Радев.

По думите на президента, България ще продължи да изгражда своя образ в Германия като перспективна дестинация за инвестиции и като стабилна европейска държава. „Осъзнавам, че Европа е изправена пред редица предизвикателства в сферата на сигурността, но и на икономическото развитие, в свят на все по-ограничен достъп до ресурси, до квалифицирана работна ръка и поради тази причина е важно да обединяваме усилията си. Резулаттите от нашето сътрудничество наистина са впечатляващи. На фона на повече от три трилиона БВП за Германия, шест милиарда евро стокообмен са нещо изключително малко, но за България те са много важни, защото идват под формата на инвестиции, които гарантират дългосрочно развитие на важни производства и важни технологии“, отбеляза още държавният глава. Румен Радев отбеляза и приноса на Германия за въвеждането на професионалното обучение на младите българи.

Президентът Радев беше категоричен, че въпреки предстоящите в края на март предсрочни парламентарни избори, България е стабилна държава. „Ние сме остров на стабилност в целия Балкански регион, имаме стабилна политическа обстановка, нашите приоритети са ясни и съм сигурен, че ще останат такива и след избора на легитимно следващо правителство. Това, което България постигна и с помощта на Германия, е впечатляващо - имаме реален икономически растеж, около 3.5 % ръст на БВП, около нулева инфлация, осем процента безработица и се надявам да намалява, ръст на износа, което говори добре за българската икономика. Можем да желаем още повече, но за нас в политическо отношение и на ниво държавно ръководство е важно да създаваме добър бизнес климат, който да привлича инвестиции, да убеждаваме хората, че си струва да инвестират в България“, посочи пред представителите на германския бизнес Румен Радев.

Държавният глава заяви също така, че желаещите да инвестират у нас ще могат да се възползват от редица позитивни фактори като едни от най-ниските данъчни ставки в ЕС, както и от желанието на българите да развиват държавата си. „Все още не сме създали тази прозрачна среда, която вие очаквате да се случи по правилата на немския бизнес. Все още не във всички региони на България има подходяща инфраструктура за инвестиции, има дефицит на квалифицирана работна ръка. Начертали сме нашата пътна карта, знаем си задачите, моята роля като президент е да обединяваме усилията на институциите и на цялото общество за непримиримост в борбата с корупцията и престъпоста, и съм убеден, че България много скоро ще има позитивни резултати“, каза в словото си президентът Радев.

Президентът посочи, че България се старае да използва по най-добрия начин средствата по евопейските фондовете, за да изгражда модерна инфраструктура, която да подпомага развитието на бизнеса, както и образованието и науката.

В изявлението си на форума Румен Радев благодари на Германия и на германския бизнес за всичко, което се прави за България. „Тези инвестиции, които са вложени досега в България като нетно измерение на пари не са най-важното. Най-важното е, че заедно с тези инвестции навлиза един нов модел на обществени отношения в България, на непримиримост към несъвършенствата, модел, който снижава нашия праг на търпимост към корупция, който изгражда у нас визия как трябва да изглежда едно модерно европейско общество“, заяви българският държавен глава.

„Международните кредитни агенции дадоха своя положителен кредитен рейтинг за България и като перспектива за развитие. Обръщам се към вас, ние сме отворени за диалог, за съвместна работа. Ще намерите добра основа, която ще гарантира възвръщаемост. Вярвам, че Германия ще продължи да бъде активна по отношение на инвестициите у нас“, заяви Румен Радев.

Президентът на Република България Румен Радев е на еднодневно официално посещение във Федерална република Германия и по-късно ще разговаря с председателя на Германо-българския форум Гернот Ерлер, а така също и с Негово Високопреосвещенство Антоний - Западно и Средноевропейски митрополит.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа