Президентът Радев се срещна с португалския си колега Марсело Ребело де Соуза

Двамата обсъдиха бъдещето на ЕС

България и Португалия споделят обща позиция в дебата за бъдещето на ЕС, който трябва да се утвърждава като общност, насърчаваща растежа, заетостта, социалната и икономическа интеграция. На среща в Рига президентите Румен Радев и Марсело Ребело де Соуза разговаряха в рамките на срещата на държавните глави от групата „Арайолуш“. Двамата отбелязаха, че преодоляването на различията в развитието между „старите“ и „новите“ членки на ЕС е важно условие за заздравяване на единството на съюза.

Разширяването на двустранното сътрудничество за справяне с проблемите, произтичащи от миграцията, в сферата на отбраната и сигурността, борбата с тероризма, между службите за сигурност и съдебната система, също бяха сред темите на разговора.

По покана на президента Румен Радев президентът Марсело Ребело де Соуза ще бъде на посещение в България през първата половина на 2019 г.

Португалия подкрепя присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, посочи на срещата президентът Марсело Ребело де Соуза, като българският държавен глава изрази очакването си страната ни да започне преговори в кратък срок.

Румен Радев благодари на своя португалски колега за доброто отношение към българската общност в Португалия. В страната живеят около 13 000 български граждани, които са добре интегрирани в икономическия и културен живот на Португалия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика