Президентът Румен Радев: Не съм снемал доверието си от Иво Христов

Снимки: Веселина Ангелова.

Не съм снемал доверието си от Иво Христов. Той има право да избере къде ще бъде по-полезен. Това заяви в понеделник във Велико Търново президентът Румен Радев по повод решението на началника на кабинета си да се кандидатира за изборите за Европейски парламент. Христов беше номиниран на избираемото 4-то място в листата на БСП.

"Всеки е свободен да се кандидатира за изборна длъжност и това е лично решение на господин Христов, което аз уважавам. Всеки е свободен да бъде там, където се надява да бъда най-полезен и най-значим. Вярвам, че България има нужда от компетентни и свободомислещи представители в Европейския парламент, които да отстояват българския интерес в условията на една все по- динамична Европа", коментира държавният глава.

На въпрос дали Христов е поискал съгласието му, за да бъде номиниран, Радев каза: "Разбира се, че го поиска и мога да кажа, че Президентството не е феодална институция. Всеки е свободен, както ви казах да прави своя избор".

Веднага след това държавният глава участва в тържественото заседание на Конституционния съд в музей "Възраждане и учредително събрание" в старата столица по повод честванията на 140 г от приемането на Търновската конституция.

За да има по-малко президентски вета срещу лобистки закони, депутатите трябва да правят законите от народа за народа, заяви Радев по време на честванията.

Румен Радев припомни заветите на поколения Българи и на тези, които преди 140 години създават Търновската конституция.

„Да пожелая на нашите народни представители да не забравят тези завети и да се водят от тях, за да има по-малко президентски вета върху лобистки закони и по-малко закони, отменяни от Конституционния съд“, изтъкна президентът Радев.

За пръв път Радев коментира и размириците се в Габрово, където цяла седмица се провеждат протести. Той подчерта, че е необходимо безкомпромисно прилагане на закона и да се води борба със социалните причини, които водят до престъпност.

„Цели поколения в България израснаха с чувството за безнаказаност затова се вихри и този произвол и затова гневът на хората е разбираем и основният проблем е в беззаконието и това е всеобщ проблем за държавата“, допълни Радев.

Президентът връчи плакет "Св.Св.Кирил и Методий" на читалище "Надежда 1869" във Велико Търново по случай 150-годишнината на културната институция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика