Президентът Радев: Управляващите не крият изкушението си да постигнат служебна победа чрез промените в избирателния кодекс (СНИМКИ)

Това което се случва с избирателното законодателство е наистина много тревожно. Явно управляващите не крият изкушението си да постигнат служебна победа чрез промените в избирателния кодекс. Това заяви в четвъртък в Сухиндол президентът Румен Радев.

"Отказът да се спази законът и да се избере нов състав на ЦИК, отказът да се ревизират избирателните списъци, отказът да се премахне вторият протокол от секционните избирателни комисии, отлагането на машинното гласуване, отмяната на дистанционното гласуване, въвеждането на механизма решенията в комисията да се вземат с обикновено мнозинство - всички тези неща уронват демократичността и прозрачността на изборния процес", коментира държавният глава.

По повод случая "Скрипал" и евентуалната връзка с отравянето на Емилиян Гебрев, Румен Радев е категоричен, че не е нормално българското правителство да научава от чужди посланици какво се случва в България.

"Вчера /б.а. сряда/ бях запознат със случая от главния прокурор, МВР и председателя на ДАНС с известното до момента. Няма да коментирам нищо по този повод, докато случаят не се уточни", каза Радев.

По думите му случаят е в ресора на изпълнителната власт, където са службите и МВР. "Тревожен е всеки един такъв случай, който касае здравето и живота на българските граждани, както и надеждността на нашата банкова система, защото тя е основен критерии за допускането ни до чакалнята на еврозоната", изтъкна Радев.

Според президента по повод посланическите назначения, публичните дебати за новоназначените посланици и деленето на посланиците на "наши" и "ваши" уронва престижа, както на посланиците така и на страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България