Президентът Радев: Ускоряването на процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония ще бъде позитивен знак за целия регион

Ускоряването на процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония ще бъде позитивен знак за целия регион, затова очакваме бърз напредък в извършването на необходимите реформи и в процеса на изграждане на добросъседски отношения. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с министъра на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров на „Дондуков“ 2, съобщиха от пресцентъра на държавния глава. Румен Радев поздрави Никола Димитров с подписването на протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО и с ратификацията му от българското Народното събрание.

По думите на президента пред двете държави предстои много работа – изграждане на нов модел на приятелство чрез укрепване на свързаността, изграждане на нови ГКПП, провеждане на бизнес форуми и насърчаване на контактите между компаниите от България и Северна Македония. Според Румен Радев, двете държави имат потенциал да достигнат в близко бъдеще стокообмен от 1 млрд. евро. Необходима е и по-лесна комуникация в европейски контекст и постигане на по-осезаем напредък за преодоляване на застоя в съвместната работа по изясняването на теми от общата ни история и възстановяването на войнишките паметници.

Позитивната промяна в двустранните отношения с подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония трябва да бъде затвърдена с изваждането на политиката и идеологемите от учебниците по история в западната ни съседка. Най-прекият и безпроблемен път на Северна Македония към постигането на пълноправно членство в ЕС е уважението на историческите факти. Президентът заяви, че хората от двете страни на границата са свързани от обща история от над 1000 години и политиците от двете държави трябва да положат усилия за преодоляване на изкуственото разделение от близкото минало. За България е особено важно издаването в Северна Македония на трудовете на българските възрожденски дейци и на писатели от по-новата ни история, да става в цялост и без изменение на текстовете на техните творби, подчерта още държавният глава.

Развитието на добросъседски връзки с България е от интерес на Северна Македония, посочи от своя страна Никола Димитров. Той добави, че изграждането на истинско приятелството между двете държави е отговорност на политиците и от България, и от Северна Македония, а личностите и датите от общата ни история трябва да бъдат средство за още по-голямо сближаване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика