Президентът Румен Радев: България има амбицията да се присъедини към ОИСР

Снимка: Президентство

България е решена да докаже способността си да осъществява устойчиви и необратими реформи и да следва стриктно европейските политики, запазвайки икономическата си стабилност. Препоръките на Европейската комисия (ЕК) са важна отправна точка за националните политики и ни позволяват по-лесно да реализираме общите си приоритети в рамките на Европейския съюз, заяви държавният глава Румен Радев на среща със заместник-председателя на ЕК за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис на „Дондуков 2“.

Валдис Домбровскис е на посещение у нас, в рамките на което бяха представени специфичните за страната ни препоръки в рамките на Европейския семестър 2017 г, съобщава пресслужбата на президентството.

„България цени високо откритите и задълбочени анализи и препоръки на ЕК в сферата на икономическата и фискалната политика. Те ни позволяват по-лесно да идентифицираме и преодоляваме предизвикателствата, ускоряват растежа и улесняват координацията между икономиките в ЕС“, каза още президентът и потвърди амбициите на България да се присъедини към валутния съюз, подкрепени от добрите ни резултати в постигането на устойчивост на публичните финанси и стриктното изпълнение на критериите от Маастрихт.

По време на срещата президентът Радев изложи и въпроса за членството на Република България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). “В България има пълно политическо съгласие за ползите от членството в ОИСР. Уверени сме, че усилията на страната ни и нелеките реформи, които осъществяваме, са видими и оценени в Европа“, заяви държавният глава по време на срещата. Налице е и подкрепа от страна на българския бизнес, каза още президентът и напомни, че България вече участва в редица органи на ОИСР и има готовност да се присъедини към други работни органи и правни инструменти на Организацията.

Членството в ОИСР се счита за „сертификат” за качеството на реформите във всички сектори на социално-икономическия живот, както и за позитивен знак към международните финансови среди и инвеститори за стабилността на икономиката и финансовата система. По думите на Румен Радев реформите, които България може да осъществи с използване на експертизата на ОИСР, са важни за постигане на конвергентност с останалите страни в самия ЕС и ще допринесат за повишаване на конкурентоспособността й на европейско и световно равнище. Усилията за постигане на високите стандарти на ОИСР следва да се разглеждат и в контекста на подготовка на България за участие в следващите нива на интеграция в ЕС. Участието в ОИСР ще засили също така ролята на България в региона на Югоизточна Европа като призната икономика, активна във формирането на политиките и прилагането на добрите практики на регионално равнище, посочи Румен Радев.

Валдис Домбровскис оцени високо напредъка на България по отношение на икономическия растеж и балансираната фискална политика. По време на срещата бяха обсъдени необходимите бъдещи стъпки за намаляване на рисковете във финансовия сектор, повишаване на заетостта и постигането на устойчива пенсионна система.

„България може да разчита на подкрепата на ЕК в процеса по присъединяване към ОИСР в решаващ момент за страната и за ЕС. Предстои Българското председателство на Съвета на ЕС, по време на което заедно ще защитаваме ключови общи приоритети. До края на годината ще бъдат взети и важни конкретни решения за развитие на ЕС в рамките на дискусията за Бялата книга за бъдещето на Европа и петте сценария в нея“, посочи по време на срещата заместник-председателят на ЕК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика