Президентът Румен Радев връчи плакет „Св. Св. Кирил и Методий“ на читалище „Надежда“ в Търново

Президентът Румен Радев връчи плакет „Св.Св.Кирил и Методий“ на читалище „Надежда 1869“ във Велико Търново. Отличието прие председателят на читалището арх. Донка Колева.

Президентският плакет се дава на институции, а читалище „Надежда“ го получава в чест на своята 150-годишнина и за дългогодишната образователна и културна дейност, която развива в старата столица.

Президентът на България влезе изненадващо по време на традиционния Пролетен концерт, на възпитаниците на Центъра за вокално и инструментално обучение „От До до Я“, който работи към читалището под ръководството на Яница Русева. В концерта участваха и нейните ученици от СУ „Емилиян Станев“, Духовият оркестър на гимназията и танцовата школа „Рали“ към Военния клуб в града.

„С огромно желание и уважение се присъединявам към отбелязването на тази внушителна годишнина - 150 г. от основаването на възрожденското читалище. С цялостната си дейност, от основаването си до днес, вашето читалище има и национално измерение. Защото то е създадено преди България да бъде свободна държава, преди България да има своите свободни и независими институции. И точно заради това, това читалище в онези времена се превръща в институция, в защитено пространство на българският дух, защото то е създадено от порива на българина към свобода, знание и просвета. И именно това читалище изиграва голямо значение за възпитанието на българите в родолюбие и уважение на нашите традиции, в търсене на нови пространство“, каза в поздравлението си президентът на България Румен Радев и припомни на децата в залата и на всички гости, че тук още кънтят гласовете на хората, заседавали в няколко велики и обикновени народни събрания. Както и че именно това е читалището, което трасира нашето историческо развитие като нова държава след Освобождението.

От своя страна арх. Колева връчи на Румен Радев юбилейния плакет, с който читалище „Надежда“ чества своята 150-та годишнина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България