Президентът Радев: Космонавтиката се превърна в символ на прогреса на човечеството и на вечния стремеж към съвършенство и свобода

„10 април 1979 г. е исторически ден, който бележи важен успех в развитието на българската авиация. С гордост мога да заявя, че полетът, извършен на този ден преди 40 години с участието на първия български космонавт Георги Иванов, има съществен принос към развитието на космонавтиката и космическата наука. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 прие първия български космонавт Георги Иванов. Събитието е част от честванията за 40-годишнината от полета на Георги Иванов, с който България стана шестата държава в света със свой космонавт, съобщават от прессекретариата на президентството.

Държавният глава припомни, че въпреки възникналата аварийна ситуация и екстремното психическо и физическо натоварване, на което бяха подложени, екипажът Николай Рукавишников – Георги Иванов успя да се справи с чест и самостоятелно да се завърне благополучно от орбита.

За проявения героизъм и принос в развитието на космическата наука държавният глава удостои Георги Иванов с Почетния знак на президента на Република България. От своя страна българският космонавт подари на Румен Радев макет на космическия кораб "Союз-33".

По време на разговора държавният глава посочи, че през годините космонавтиката се е превърнала в символ на прогреса на човечеството и на вечния стремеж към съвършенство и свобода. Повод за гордост и национално самочувствие дават и постиженията на съвременната българска космическа наука в дистанционните изследвания на Земята, космическите храни, космическата медицина и контрола на радиационната обстановка около космическите апарати.

На срещата присъстваха вторият български космонавт Александър Александров, неговият дубльор Красимир Стоянов, учени от Института за космически изследвания и технологии. Сред гостите бяха и петима колеги на българския космонавт от международната програма "Интеркосмос" - Павел Виноградов (Русия), Владимир Ремек (Чехия), Мирослав Хермашевски (Полша), Берталан Фаркаш (Унгария), Иван Бела (Словакия), както и Татяна Егорова - съпруга на космонавта Борис Егоров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България