Президентът Румен Радев в Свищов: От вашия град започва пътят на свободата на България

С тържествена заря-проверка завършват едноседмичните тържества в Свищов, посветени на 140-та годишнина от освобождението на града. Зарята започна в 21 часа, като нея присъства президентът на България и върховен главнокомандващ Румен Радев, народните представители от великотърновски избирателен район Станислава Стоянова, Цветан Цветанов, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов, кметове на общини, представители на дипломатически мисии, гости и стотици граждани.

unnamed-1

„Оттук, от вашия град започва пътя към свободата на България. На 27 юни ние отдаваме почит към подвига на воините на царя Освободител – император Александър Втори, които през юни 1877 година донесоха свободата на един вече възроден духом народ. Но преди това бяха априлци със своя подвиг, епопеята на Ботевата чета, пепелищата на Батак, Клисура и Перущица", се обърна към свищовлии в приветственото си слово президентът Румен Радев.

Той посочи, че във военната история форсирането на Дунав край Свищов остава пример за една блестящо планирана и изпълнена операция.

„18 дни Свищов е по всички страници на европейските вестници, той е в сърцата на всички българи. руските генерали решават да форсират Дунава точно тук – по географски и военни причини, но историята по своя замисъл отваря Свищов като порта на свободата и не случайно – защото това е град на просветени хора на брега на великата европейска река, каза още в словото си Румен Радев.

Държавният глава припомни и историческите заслуги на първия освободен български град, както и имената на известните свищовлии, допринесли със своята дейност за България

„Свищов е вековно средище на просветление и свободомислие. Свищов е на самия край, на границата, но исторически той е в сърцевината на националния ни дух. Свищов ще роди най-безкомпромисния народопсихолог – гениалният Алеко Константинов, великият европеец Иван Шишманов, генерал Пантелей Киселов, автора на „Мила Родино“ Цветан Радославов. От техния пример ние и днес черпим сила и достойнство!“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България