Президентът Румен Радев: Очакваме сериозни резултати от този парламент

Очакваме сериозни резултати от този парламент. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев на влизане в сградата на Народното събрание.

„Тук съм, за да засвидетелствам своето уважение към българския парламент. Чака ги изключително отговорна и натоварена дейност. Не мисля да се повтарям. И приоритетите не са се променили. Надявам се в следващите дни да бъдат регистрирани и обявени парламентарните групи. Надявам се в началото на май настоящият кабинет да бъде факт“, заяви Радев.

Попитан дали ще настоява ли новият парламент да разгледа въвеждането на уседналост и промени в изборното законодателство, той отговори, че този парламент трябва да реши каква държава ще бъде България по гарантирането на нашата национална сигурност.

„Дали ще бъдем държава, която ще бъде подвластна на чуждо влияние. Трябва да решим наистина, ще бъдем ли държава, която няма да допуска регистриране на етническа партия. Ще бъдем ли държава, която ще се грижи за своите религиозни общности, като не допуска тяхната капсулация. Ще бъдем, ли държава, която ще се грижи за своите вероизповедания, независимо от религията, или ще бъдем държава която допуска финансирането им да се извършва отвън“, коментира още президентът.

Уважавам правото на всеки народ, включително турския, да избира сам своето конституционно устройство и своята форма на управление. Ненамесата в чуждите дела е най-големият залог за добросъседство, каза още президентът Румен Радев преди първото пленарно заседание на Народното събрание. Както вече казах, проблемът не е толкова в Турция. Да, вярно е има сигнали, има динамични процеси в Турция, но въпросът е ние как ще погледнем сами отвътре на нашата новата сигурност. Това очаквам от работата на този парламент и от бъдещото Народно събрание.

Очаквам с кабинета "Борисов 3" да работим конструктивно, в името на България, заяви Радев. "Неслочуайно вече многократно заявих, че няма никакво значение кой ще бъде кабинетът. Този кабинет, когато е избран от българския народ, аз съм длъжен и ще работя. Надявам се да работим принципно в името на защита на българския интерес и в отговор на очакванията на българския народ", коментира Радев. Той заяви, че се надява, този парламент и новото правителство да изкарат пълен мандат, защото България има нужда от стабилност. "Това колко ще бъде мандатът на този кабинет и на парламента зависи от тяхната работа", каза още държавният глава.

Другата седмица започват консултациите с парламентарните групи и връчването на мандат на кандидата за премиер на най-многочислената партия, съобщи пред журналисти президентът Румен Радев.

„Днес е тържествен ден за България. Само преди три месеца говорих детайлно за управленските виждания, за приоритетите на страната пред предишния парламент. Миналата седмица имах обръщение, отправих ясни послания - императивите пред нас, политиците, какво очаква от нас българският народ. Веднага след като бъдат регистрирани и обявени парламентарните групи, започват консултациите и връчване на мандат на кандидата за министър-председател на най-многочислената партия. Това ще бъде другата седмица“, заяви Радев.

По думите му темата с изборното законодателство не е най-важната, защото този парламент трябва да реши наистина каква държава ще бъде България по отношение на гарантирането на националната си сигурност.

„Дали ще продължим да бъдем държава, която ще бъде подвластна на чуждо влияние, или ще има законодателство, което да слага бариера на това влияние. Тук няма значение за коя държава говорим. Ако използваме напълно и по най-добрия начин всички механизми за колективна защита и работим активно и по линия на ЕС, и на НАТО, ако наистина се грижим за своята армия, да не допускаме да се разкапва пред очите ни, тогава няма абсолютно никакво значение кой и от къде ще гласува“, допълни Радев. Според него, ако българската държава реши да поеме обезпечаването на всички религиозни общности в държава, включително заплати, издръжка на ръководства на религиозни храмове, ще трябват около 15-17 млн. лв.

„Нека парламентът и правителството преценят струва ли си България да дава тези пари“, каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика