Президентът Румен Радев посрещна папа Франциск (СНИМКИ)

Снимки: Цветан Томчев

Президентът Румен Радев посрещна Негово Светейшество папа Франциск. Официалната церемония се проведе пред сградата на Президентството.

Българският държавен глава и Светият отец отдадоха почит към знамената на България и на Ватикана. Пред сградата на Президентството и строените гвардейци прозвучаха и химнът на България „Мила, Родино“ и Папският химн и марш, обявен за химн на Ватикана през 1949 г.

На церемонията присъства и председателят на парламента Цвета Караянчева, представителите на българските власти, гражданското общество и др.

Церемониалът предвижда и представяне на папската делегация. Нивото на делегацията е още по-високо от обичайното за такива посещения. В нея влизат държавният секретар на Светия престол кардинал Пиетро Паролин, кардинал Леонардо Сандри, префект на Конгрегацията за източните църкви, който отговаря за Католическа църква в България, архиепископ Едгар Пеня Пара, заместник-държавен секретар - с ранг вицепремиер, архиепископ Пол Ричард Галахър, секретар за отношенията с държавите - с ранг министър на външните работи, кардинал Курт Кох, председател на Папския съвет за насърчаване на единението между християните, монсеньор Гуидо Марини, главен церемониал майстор на Папските литургични чествания и др.

След ритуала по посрещане в сградата на „Дондуков“ 2 започва среща на четири очи между държавния глава Румен Радев и Светия отец, при която двамата трябва да си разменят дарове.

След това те ще направят изявления на пл. „Атанас Буров“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България