Президентът Румен Радев се закле и заяви в първата си реч пред парламента: Ерозията на демокрацията е ескалиращ проблем (обзор)

Петият президент на България Румен Радев се закле в Народното събрание, но до 22 януари клетвата му е „гола“. От нея не следва нищо. Така е решил законодателят. В Изборния кодекс е записано, че новоизбраните президент и вицепрезидент полагат клетва три дни преди изтичането на пълномощията на действащи държавен глава. Те встъпват в длъжност от деня на изтичане на пълномощията на своите предшественици (чл. 257 от избирателния закон - б.а.). Така на практика Радев встъпва в длъжност в 0:00 часа в нощта на 21 срещу 22 януари.

„Чест е за мен да бъда президент на държава с 13 века история, да бъда държавен глава на един многолик народ“, заяви Румен Радев в първата си реч след полагане на клетвата пред Народното събрание.

За панорамния поглед

„Мнозина днес казват, че времената са трудни. Но животът изглежда подреден само в застиналите страници на историята, когато е преразказан в минало свършено време. Политиката се случва винаги в сегашно тревожно време. Тя зависи от способността на милионите граждани да осъзнаят общите си интереси, от лоялността на политиците към народа, от морала им да надмогват личната корист и егото си в името на обществения интерес, от волята им да отстояват дори непримирими позиции в името на добруването на България“, каза в речта си новият президент.

„От панорамен поглед страната е изпълнила програмата на историческия преход. Но панорамният поглед е привилегия на политиците и инструмент на анализаторите. Погледът на обикновения гражданин вижда друго“, обяви Радев и премина на темата избори и партии.

За ГМО кухнята и чуждопоклонническите формации

„Имаме многопартийна система, но партиите са повече от идеите за България. Появиха се бизнес партии, лабораторни политически проекти, чуждопоклоннически формации. Партийната генетика в зората на прехода изглеждаше по-автентична от днешната политическа ГМО кухня. А отчуждението на гражданите от политическата класа е благодатна почва за популизма. Ерозията на българската демокрация е ескалиращ проблем“, обяви новият държавен глава. Той подчерта, че референдумът „показа, че българите искат личности в парламента и ограничаване на партийните субсидии“. И призова народните представители да намерят решение на тези граждански очаквания.

Съдебна реформа, здраве, образование

„Съдебната реформа не трябва да се възприема като панацея за справянето с недъзите в обществото ни. Без обединените усилия на институциите, партиите и гражданските структури и без непримиримостта на обществото няма как да се справим с корупцията и престъпността“, заяви Радев.

Той добави, че в здравеопазването отчитаме все повече отделяни средства.

„Но обикновеният пациент често се сблъсква с доплащане, чакане и некачествени здравни услуги. Българските лекари масово емигрират. Системата се нуждае от строг контрол, по-малко бюрокрация, професионален морал“, каза още новият държавен глава.

Отношенията между ЕС и Русия

Според Радев кризата между ЕС и НАТО, от една страна, и Русия, от друга, е очевидна.

„Вярвам, че резултатите от президентските избори в САЩ и новата политическа конюнктура в света дават надежда за скорошно възстановяване на диалога“, каза Радев.

За животът на 43-тия парламент

На 25-ата минута на речта си Румен Радев бе провокиран от депутати от Реформаторския блок и Патриотичния фронт, които му подвикваха от местата си „да не срича“. Новият държавен глава прекъсна обръщението си и им каза: „Имате още една седмица.“ С което даде да се разбере, че настоящият парламент има още 7 дни законодателна дейност, след което ще бъде разпуснат. Викащите депутати решиха, че това е неуважение към НС, и напуснаха залата.

АФП: Заявява, че Крим де факто е руски

Кризата между НАТО и Европейския съюз и Русия е ясна. Повече конфронтация няма да помогне за разрешаването й. Студената война е един тъжен опит от миналото“, подчерта 53-годишният ген. Румен Радев, който бе избран за новия президент на България и ще встъпи в длъжност в края на седмицата.

Бившият военновъздушен командир спечели вота в някогашната комунистическа страна на избори, проведени на 13 ноември. В рамките на предизборната кампания Радев призова за вдигане на санкциите, наложени от ЕС на Русия и заяви, че Кримският полуостров, анексиран от Москва през 2014 г., „де факто е руски“.

Bloomberg: Полага клетва ден преди Тръмп

Ден преди новоизбраният държавен глава на САЩ Доналд Тръмп да встъпи в длъжност в Белия дом, друг проруски лидер на изток, в натовската държава България, положи клетва като държавен глава на балканската страна.

Румен Радев, 53-годишен, встъпи в длъжност, след като победи кандидата на управляващата партия ГЕРБ в избори, проведени през ноември миналата година. Избирането му обаче предизвика въпроси за бъдещето на НАТО на фона на нарастващата враждебност с противника му от времето на студената война - Русия. Радев заменя Росен Плевнелиев след кампания, призоваваща за отмяна на санкциите, наложени от САЩ и ЕС на Москва, и изразена подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна.

ТАСС: Говори за външния политически курс на страната

Новият президент на България генерал Румен Радев положи клетва за вярност към страната и народа на церемония в Народното събрание в присъствието на българския патриарх Неофит.

В речта си пред парламента той засегна международната обстановка и външнополитическия курс на страната си. Според него има криза в отношенията между НАТО, ЕС и Русия, но засилването на конфронтацията не способства за решаването на проблема.

„Българската външна политика трябва да се формира в България, а не в други страни и че е необходимо България да има все повече нови партньори, а не врагове“, каза генерал Радев.

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ: Власт се взема и се сдава с морал

Преди 20 години цитатът беше: „Власт се дава с кръв и се взема с кръв.“ Сега нашето верую, на ГЕРБ е, че власт се взема и се сдава с морал. Помните ли преди пет години как посрещнаха в този парламент президента Плевнелиев - с плакати. Мисля, че ние демонстрирахме европейска култура как се сдава власт.

Президентът Радев има редкия шанс да назначи служебно правителство и то да реализира визията му, „така че това, което прочете, за няколко месеца може да е факт”. Много неща искаме да се случат бързо, те не се случват - стават бавно, такъв е животът. Надявам се да се ускорят.

Корнелия Нинова, лидер на БСП: Дайте му време и ще видите, че е достоен президент

Дайте време на Румен Радев и съдете за него по делата. Ще видите, че наистина България има достоен държавен глава.

Познавам го и съм убедена, че той ще се справи възможно най-добре със съставянето на служебен кабинет. Ще има професионален служебен кабинет от хора родолюбци, почтени, честни.

Потвърждавам позицията на БСП, че ние няма да предлагаме служебни министри и няма да участваме в служебен кабинет. Не може една партия, която е подкрепила и издигнала Радев, да казва на държавен глава на цял народ какво да прави и как да го прави.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: Показа, че познава проблемите на страната

Новоизбраният президент в неговата реч направи това, което подхожда на длъжността президент. Показа, че познава проблемите на страната и постави широк кръг от въпроси и проблеми, чието решение безспорно в по-голяма степен е в компетенцията на другите институции, на Народното събрание и изпълнителната власт.

Поведението на колегите, които напуснаха залата по време на речта на Радев, по-скоро бих оставил на тяхното възпитание. Поведението им не съответстваше на институцията Народно събрание.

Очакваме указите на новоизбрания президент за разпускане на НС и насрочване на изборите за парламент.

Ненчев се ската, не дойде на клетвата

Министърът на отбраната Николай Ненчев не дойде на клетвата на новия президент Румен Радев. Официално извинение за отсъствието му няма - той не е нито в командировка в чужбина, нито бе привикан на разпит по някое от обвиненията срещу него във вчерашния ден.

Депутати коментираха в кулоарите, че положението му е доста деликатно. От една страна, след месец самият Румен Радев ще свидетелства в Софийския градски съд по делото срещу Ненчев за ремонта на МиГ-овете. От друга, на церемонията в НС бе главният прокурор Сотир Цацаров, когото Ненчев обвини в сталинистки методи на действие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика