Президентът Румен Радев се качи на Кончето с доброволци, монтира лично аптечка в новия заслон

Рано тази сутрин президентът Румен Радев, заедно с планински водачи, спасители и доброволци, тръгна на преход в Пирин. Казват, че избраният маршрут е най-трудния през седловина - „Кончето“, където се намира и едноименният заслон.

С прехода Румен Радев изпълни поет ангажимент пред Асоциацията на професионалните планински водачи, която беше отличена на националния конкурс „Доброволческа инициатива за 2018 година“. По време на церемонията президентът обещал сам да се увери как е възстановен заслона “Кончето“.,защото той е важен за сигурността на туристите.

Радев бе придружен и от охраната му в прехода, а тайничко зад гърба му се коментираше, че президента е в идеална спортна форма.

На заслона президентът е оставил оборудвана аптечка, която лично е монтирал.

Заслон „Кончето“ е важен за всички туристи и планинари, защото много пъти е спасявал човешки животи по време на бури .Затова и преди година стартира неговото подновяване. То бе поето от Асоциацията на професионалните планински водачи.

Асоциацията направи благотворителна кампания, която набра средствата за възстановяването, а след извървян дълъг път, докато оправи документите на заслона.

Над 600 души бяха доброволците, които качиха на гръб материалите за заслона, а най-тежките бяха докарани до върха с хеликоптер. Уникалната инициатива получи наградата от конкурса „Доброволческа инициатива за 2018 година“, връчена на Асоциацията на планинските водачи лично от президента Радев.

Планинари сега с болка споделят, че доста от туристите, които посещават заслона се държат вандалски. Ползват, а след това нито чистят, нито си прибират боклука, а го оставят на камари струпан там.

Доброволците качиха на заслона 12 нови одеяла.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България