През 2017-а ще наблюдаваме 4 затъмнения

Натоварен астрономически календар през 2017 г., ще имаме възможност да наблюдаваме четири затъмнения – две слънчеви и две лунни.

„Първото затъмнение ще бъде лунно – от полусянката на Земята, което ще се случи на 11 февруари. То ще бъде видимо от Северна и Южна Америка, Европа, Африка и Азия. От България ще наблюдаваме максималната фаза на затъмнението в 02:44 ч. на същата дата", обясни пред „Фокус“ Пенчо Маркишки - физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН.

Пак през февруари, но на 26-и, жителите на Чили, Аржентина и Централна Африка, както и намиращите се в Атлантическия океан, ще могат да наблюдават пръстеновидно слънчево затъмнение“, обясни Маркишки. Той уточни, че на 7 август 2017 от Европа, Африка (без най-западните ѝ части), Азия и Австралия ще може да се наблюдава частично лунно затъмнение, което от България ще бъде видимо след изгрева на Луната в 20:29 ч. официално време (за София), а максималната фаза ще настъпи в 21:20 ч. Тогава южният (долен) край на лунния диск ще бъде затъмнен от земната сянка.

„Безспорно най-забележителното явление за 2017 г. ще бъде пълното слънчево затъмнение на 21 август, което ще се наблюдава от Северна Америка и северната част на Южна Америка. То вече е наричано от много медии „Great American Eclipse“. Пътят на лунната сянка ще премине през северните части на Тихия океан, ще прекоси САЩ и по-точно – щатите Орегон, Айдахо, Монтана, Уайоминг, Небраска, Канзас, Айова, Мисури, Илинойс, Кентъки, Тенеси, Джорджия, Северна Каролина и Южна Каролина, след което ще продължи през централните части на Атлантическия океан“, допълни физикът.

По думите му пълната фаза на затъмнението ще започне в 19:48:36 ч. и ще завърши в 23:02:34 ч. българско официално време.

„Очаква се изключително много хора – вероятно милиони туристи – да посетят Съединените щати за да наблюдават явлението. Екипи от български астрономи-любители също планират пътуване до САЩ, заедно с нужната им техника за наблюденията. Последното пълно слънчево затъмнение, наблюдавано от Северна Америка е било на 26 февруари 1979 г.“, каза още Пенчо Маркишки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука