Преизбраха Божидар Лукарски за лидер на СДС

Преизбраха Божидар Лукарски за председател на СДС. Това стана с явно гласуване на 22-ата Национална конференция на партията днес. Лукарски получи подкрепата на 521 делегати, а опонентът му за поста Тодор Грозданов събра 79. 10 делегати са се въздържали.

Той подаде оставка след като СДС, която се яви в коалицията Реформаторски блок, остана извън парламента на изборите през март.

Лукарски се извини за грешките, които е допуснал като лидер на десницата.

Кандидат за поста беше и Тодор Грозданов, който членува в СДС Красно Село.

В доклада си пред форума лидерът в оставка посочи, че вина Реформаторският блок да остане извън 44-ото Народно събрание имат всички лидери в обединението и тези, които са го напуснали. Тези, които не приеха подадената ръка на СДС, се заблудиха, че могат да спечелят вота на 300 хиляди избиратели, подчерта още Лукарски.

Неуспехът от изборите по думите му обаче не трябва да се превръща в разочарование. Той посочи, че партията трябва да търси нова национална кауза, да предложи визия за нова политика.

Не очаквам да сложим розовите очила, а да бъдем реалисти, подчерта председателят в оставка и припомни, че това не са нито първите, нито последните трудности, през които преминава СДС.

Винаги ще ни обединява вярата в трите букви, докато вярата я има, ще я има и тази партия, завърши словото си Божидар Лукарски.

„Силно дясно не е възможно само със СДС, но СДС трябва да бъде в центъра”, заяви лидерът на десницата.

Той отчете също, че успехът на РБ през 2014 г. на парламентарния и през 2015 г. на местния вот е показал, че тази стратегия е правилна.

Освен председател националната конференция трябва да избере и четирима заместник-председатели. Шест са номинациите - Емил Кабаиванов, бивш лидер на СДС, Костадин Марков, Румен Христов, Валя Станимирова, Борислав Миланов, досегашен главен секретар, и Антон Койчев, настоящ председател на СДС - София.

Преди началото на дискусията беше представен и финансов отчет за изминалия четиригодишен период. В него се посочват разходи от 628 хиляди лв. за заплати и 99 хиляди лв. за осигуровки. За наеми за четирите години партията е платила над 500 хиляди лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика