Преизбраха Матео Ренци за председател на Демократическата партия

Ако италианският премиер Матео Ренци загуби своя конституционен референдум, бих очаквал поредица от събития, които ще повдигнат въпроси относно участието на Италия в еврозоната.

Бившият премиер Матео Ренци е преизбран за председател на управляващата в Италия Демократическа партия на първичните избори в неделя, обявиха кандидатите за поста, предаде АФП.

Победата на Матео Ренци беше оповестена от него самия и двамата му съперници доста преди края на преброяването. Близо два милиона души взеха участие в гласуването за председател на партията.

„Това е огромна отговорност. Благодаря от цялото си сърце на мъжете и жените, които вярват в Италия“, написа Ренци в Туитър след победата.

„Това не е второто полувреме на същия мач, това е нов мач“, каза той в речта си, след като станаха ясни резултатите.

Матео Ренци подаде оставка като премиер на Италия през декември, след като италианците категорично отхвърлиха на референдум предлаганите от него конституционни промени.

Негови съперници за лидерското място в партията бяха министърът на правосъдието Андреа Орландо и президента на регион Апулия в Южна Италия Микеле Емилиано.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа