Премахват опасни клони в парк "Кьошкове"

Опасните клони и дървета в парк "Кьошковете" ще бъдат премахнати преди началото на зимния сезон, съобщи зам.-директорът на ДГС-Шумен инж. Тодор Геронтиев. Обследването се прави по настояване на кмета на община Шумен Любомир Христов.

Очаква се в четвъртък да бъдат определени експертите, които ще кажат кои дървета на територията на парка представляват потенциална заплаха. В комисията ще участват лесовъди и специалисти от ДГС-Шумен, община Шумен, РДГ-Шумен, ПП "Шуменско плато" и РИОСВ.

Проверката ще бъде направена в петък и ще обхване дърветата от парк "Кошковете" до пещера "Русалка".

"Целта на огледа, който ще направим, е да бъдат премахнати потенциално опасните дървета и клони по алеите и пътеките, където често се разхождат граждани. Въпреки мерките, които ще се вземат, искам да напомня на шуменци и гостите на града, че паркът е горска територия, а според Закона за горите в

горските територии туристите влизат на собствен риск", обясни инж. Геронтиев.

На много места на платото са поставени табели, които предупреждават хората за опасни дървета. Най-много те са в района на 120-годишните букови насаждения, около хижа "Пазачница" и вилата на военния факултет.

В парка има много стари дървета и зимата при обледяване и силен вятър част от тях са опасни. "Приканвам шуменци да бъдат внимателни по време на разходките си в гората, за да няма инциденти и всички ние да се наслаждаваме безпроблемно на красотата на Шуменското плато", допълни инж. Тодор Геронтиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България