Премиера на уникална антология в два тома

На 29 ноември 2018 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” се състоя официалното представяне на двутомната антология, издадена по повод 105-годишнината на Съюза на българските писатели.

Събитието се водеше от Боян Ангелов – председател на СБП, който благодари на ръководството на библиотеката за съдействието и разказа накратко за работата на редакционния съвет и редакционната колегия: „Това е една ретроспекция на авторите, които са членували в Съюза на българските писатели. Сами разбирате, че нито една антология не би могла да събере 1600 автори, колкото са членовете ни от 1913 г. до днес. Общо в двата тома („Пеещо дърво” – поезия, „Иде ли?” – проза) са включени 720 писатели от различни поколения, с многообразие от жанрове и индивидуални стилове. На това наше тържество ще отдадем заслуженото на нашите предходници – класиците. Благодаря на всички автори, които предоставиха произведенията си, както и на наследниците на починалите писатели... Трябва да отбележа, че без финансовата помощ на Министерство на културата тези томове нямаше да излязат”.

Боян Ангелов прочете поздравителен адрес от министъра на културата Боил Банов, чието послание беше аплодирано от присъстващите: „Казват, че творчеството на великите писатели е отражение на живота, истината и затова подобно на високите планини има многократно ехо. Замислен като един от стълбовете, на които да се опира българската култура, писателският съюз има своето силно начало и участва активно в развитието на страната ни, във формирането на висок естетически вкус у сънародниците ни, като се стреми да бъде верен на истината в живота. Почетното председателство на емблематичния Иван Вазов, напътствието на следващите ръководители на Съюза като Елин Пелин, Михаил Арнаудов, Дмиитър Димов, Николай Хайтов ни задължават и днес да отстояваме каузата на българската литература, като подпомагаме нейното развитие тук и по света, като подкрепяме младите таланти в техните първи опити върху белия лист. Вярвам, че мисията, която са приели за лична нашите майсторите на словото, е много повече от просветителска. Създаването на литература на най-високо европейско и световно равнище не се случва всеки ден... Националният дух и ценностите се отстояват с постоянство...Пожелавам на всички членове на Съюза много здраве, вдъхновение и постоянство!”

За ролята на подобно мащабно начинание в контекста на родния литературен пейзаж говори член-кор. Иван Гранитски. Своите впечатления от работата си споделиха и редакторите Петър Андасаров, Атанас Звездинов, Благовеста Касабова и Анжела Димчева. Прозвучаха стихове от Пеньо Пенев, Евтим Евтимов, Давид Овадия, Атанас Далчев. Специално послание за юбилея на СБП и новото издание отправи Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей, чийто екип от специалисти е изработил ретроспективна мултимедия за историята на писателския съюз.

До ръководството на СБП беше изпратено и поздравление от живия класик на българската литература Любомир Левчев. Ето какво се казва в него: „Да си писател днес е не по-малко трудно от времето, когато нашите предходници – класици на българската литература – са основали Съюза на българските писатели през 1913 г. Водила ги е идеята за въплътяване на националния идеал не само на бойното поле, но и като духовно, естетическо, творческо обединение. Както те, освен че са отразявали своето време, но и са участвали в създаването на българската история, така днешните писатели са призвани да свидетелстват за нашата съвременност. Днес все повече хора пишат, а все по-малко четат. Този „книжен потоп” е глобално явление. Но юбилейните сборници, които издадохте, очертават самобитния творчески принос и затова са толкова важни. Поздравявам ви и честита годишнина!”.

Държим в ръцете и обогатяваме душата си с два тома – панорама на съвременната българска литература. Вероятно ще се намерят вездесъщи критици, които ще кажат, че тук липсват определени имена. Затова основен принцип на съставителите е бил да се спази фактът членство в Съюза на българските писатели през изминалите 105 години. Без значение дали точно в този момент даден писател е действителен член или не. СБП днес не се стреми да иззема функциите на законодател в литературните процеси. Писателската съвест е в плен на свободата: всеки творец пренася на белия лист без ограничение своите естетически и идейни разбирания, свободен е да пише и издава книгите си когато и където намери за добре.

Литературата не е състезание на писта, тя умее да слива различни хоризонти и да препредава ехото на всяка епоха до парадокса „точка на безкрайността”.

Атанас Капралов, Румяна Захариева, Иван Гранитски и Анжела Димчева посетиха в дома му Любомир Левчев, за да го направят съпричастен към случващото се в Националната библиотека.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура