Премиерите на България и Румъния откриха ново ГКПП (СНИМКИ, ВИДЕО)

ОТ СПЕЦИАЛНИЯ ПРАТЕНИК НА "ТРУД"

Премиерът Бойко Борисов и румънският му колега Михай Тудосе откриха новия ГКПП Кайнарджа-Липница.

„Благодаря ти Михай, че си тук, благодаря за огромните усилия, които бяха положени за откриването на този пункт”, обърна се Борисов към румънския си колега. Той подчерта, че се надява това да не е последния пункт, който ще открият заедно. Припомни и, че ще решават и за нов мост над река Дунав.

Граничният пункт е построен по проект, финансиран с 6 млн. евро от Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България, която се администрира от Букурещ. От българска страна бе изграден 17 км път, който да свърже нашата територия с румънския общински център Липница. Българското шосе обаче бе с две платна, а румънското с 4 и заради разликата в параметрите пътят стоя затворен дълго време.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2062088920685834/

През юли премиерът Бойко Борисов обсъди откриването на пункта  с румънския си колега Михай Тудосе, а на правителственото заседание миналата седмица правителството одобри решение за откриването на пункта Кайнарджа – Липница и одобри меморандума за започване на преговорите за третия мост между България и Румъния. На пункта ще има едно КПП, което ще се обслужва заедно от български и румънски гранични полицаи и митничари.

Съгласно Регламент на Европейския парламент българските и румънските гранични полицейски органи следва да прилагат съвместен контрол на общите граници, при който преминаващите през сухопътните гранични пунктове лица и превозни средства следва да бъдат спирани само веднъж с цел извършване на проверки при влизане и излизане. По силата на Споразумението и в съответствие с Кодекса на шенгенските граници, шосейният граничен преход е изграден на румънска територия, като са предвидени съоръжения за гранични проверки както на румънските, така и на българските гранични полицейски органи.

След откриването на новото ГКПП Борисов седна зад волана на джипа на НСО, качи в него румънския си колега Михай Тудосе го откара до Алфатар, където двамата се качиха на хеликоптер и полетяха за съвместното заседание на двете правителства в Евксиноград.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика