Премиерът: Боби – вън! Светът: България – вън!

Ужас за българския футбол! По-страшен от 0:13 от Испания, от 0:6 от Чехия, от 0:6 от Англия! Светът иска да ни няма. И ние сами сме си виновни. Без значение мощни или тихи са били расистките възгласи на „Васил Левски“, те са постоянен рецидив.

Премиерът Бойко Борисов не издържа и на Министерски съвет поиска оставката на Борислав Михайлов и управлението му. Късно за съжаление. До голяма степен идеята на феновете-расисти бе точно това – да се изсипе възможно най-много кал върху Боби. А тъмнокожите англичани бяха само средство.

Мисията е изпълнена! По-малко от 12 часа след мача премиерът Бойко Борисов написа във фейсбук: „Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз! След вчерашната позорна загуба на националния отбор и предвид лошите резултати на футбола ни, разпоредих на министър Красен Кралев държавата да прекрати всякакви отношения с БФС, включително и финансови, до оттеглянето на Борислав Михайлов от поста. Категорично осъждам и поведението на част от присъстващите на стадиона. Недопустимо е България, която е една от най-толерантните държави в света, и хора от различни етноси и религии живеят в мир, да се свързва с расизъм и ксенофобия.“

Най-накрая думата на народа беше чута! След 2:3 от Косово първият вицепрезидент на футбола и отговорник за националния отбор Йордан Лечков каза, че още поне 15 години ще управляват. Сега той въобще не се занимава с тима, защото е... на предизборна кампания за кмет на Сливен. След думата на премиера вече е ясно, че БФС ще има ново управление. А голямата гордост на Михайлов и Лечков – че уреждат хубави самолети и петзвездни хотели, ще им отпадне като тегоба. Само за справка – хотелът преди 0:4 от Англия в Лондон беше... четиризвезден.

Големият проблем сега не е кой ще дойде, а с какво ще се сблъска. Светът иска да се пребори с расизма. Антирасистката организация „Kick it Out“ призова УЕФА да изхвърли България и това най-вероятно ще се случи. По-лесна изкупителна жертва няма, въпреки че расизмът в Италия например е със степени по-голям.

„Вече се уморихме от тези ужасни обиди, които български фенове отправяха към англичаните – пише в обръщение организацията. – Телевизионните кадри показваха расистки знаци и маймунски звуци. Аплодираме Гарет Саутгейт, неговия щаб и футболистите, че реагираха на този ужас. Имат пълната ни подкрепа. УЕФА трябва да обясни защо не беше предприета втората стъпка от правилника и отборът да се прибере в съблекалнята. Телевизионните кадри ясно показаха, че през второто полувреме расистките обиди продължиха. Неприемливо е, че не беше взета предвид третата точка и мачът не бе прекратен. Време е УЕФА да се покаже като лидер и да предприеме мерки. Твърде дълго тя не реагира. Фактът, че България вече е наказана с частично затваряне на стадиона заради расизъм и УЕФА не може да спре това. Няма смисъл от повече малки наказания и затваряне на блокове. Ако УЕФА се грижи за дискриминацията да бъде спряна, тогава трябва да се отнемат точки и провинилите се да бъдат изхвърляни от състезанията.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения