Премиерът Бойко Борисов в Скопие: Подписахме за бъдещето на Балканите (ОБЗОР)

Премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха историческия договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави.

Скопие. От специалния пратеник на „Труд”

“България и Република Македония, без посредници и модератори, сме стигнали до извода, че мирът и добросъседството са по-важни от всичко останало. Неслучайно хората са казали, че гледайки назад, ще се спънеш и ще паднеш. Решихме да гледаме напред и съм сигурен, че ще има видими резултати от подписването на Договора за добросъседство”. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, след като с премиера на Република Македония Зоран Заев подписаха Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави. Това се случи точно в 14.35 ч. българско време. Преди това българкият премиер бе посрещнат с военни почести пред Владата в Скопие. Кортежът на официалната българска делегация бе охраняван от летището до Владата освен от полиция, и от хеликоптер.

“Терминът “обща история” обединява и дава перспективи, а не разделя”, категоричен бе в словото си Борисов. По думите му документът дава тон за политическа стабилност и зрялост. Носи също така послание за мир, дружба просперитет, за инвестиционен климат, както и перспективи младите хора да пътуват, но и да останат да живеят на Балканите.

Премиерът Бойко Борисов поздрави колегата си Заев, външните министри и екипите, които работиха активно за подписването на Договора и на двата меморандума – за развитието на железопътните връзки между София и Скопие и за сътрудничество в областта на природния газ. Българският премиер изтъкна значението на Коридор номер 8 за свързаността на Балканите. Отбеляза и възможността Република Македония да взима газ от европейския газов хъб “Балкан”.

“Балканите стоят на вниманието на ЕС”, добави Борисов. Той изрази очакването си за положителна реакция от страна на ЕС във връзка с подписването на договора и пожела на Македония да стане част от европейското семейство.

Македонският му колега Зоран Заев заяви, че двете държави са направили историческа стъпка “заедно напред за бъдещето”. По думите му, подписването на Договора показва, че там, където има политическа воля и желание за напредък, въпросите ще се решат. “От днес България е още по-голям приятел на Македония.”, категоричен бе той. Заев посочи, че подписаният документ е както общ успех за двете страни, така и допринася за политическата стабилизация на региона и дава перспективи на цяла Източна Европа. “Решихме да гледаме, че чашата е полупълна, а не полупразна. Това, което се съдържа в Договора, предполага изключителни перспективи, защото той е инструмент за сътрудничество”, добави Заев.

Премиерът очаква Груевски

да подкрепи документа

Каузите в него

били за добро

“С Никола Груевски сме заедно в ЕНП, седим заедно в Брюксел. Ще съм щастлив и той да подкрепя, това, което е за европейска перспектива”, обяви преди планираната среща с него по-късно през деня премиерът Бойко Борисов. Той припомни, че в делегацията е вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който е председател на ВМРО. Борисов увери скептиците и онези, които не подкрепят договора, че каузите в него не са против никого и са само за добро. И обясни, че със Зоран Заев са от две различни европейски политически семейства.

“Той е от ПЕС, аз съм от ЕНП. С Никола Груевски сме от едно политическо семейство. С него бяхме пред подписване на договора една събота”, разказа премиерът. И отново припомни, че македонската опозиция в лицето на Груевски е от неговото политическо семейство. Вчера следобед Борисов бе приет и от президента на Македония Георге Иванов.

Той се извини на гражданите на Скопие за мерките за сигурност, които блокираха града при преминаването на българската официална делегация по улиците на града на път за Владата.

Борисов отговори хладнокръвно на провокативен въпрос

Празниците са общи,

да се бием ли искате?

Македонска журналистка се опита да провокира премиера Бойко Борисов с въпроса защо е било необходимо точно сега да се подписва договора “на националния ни празник - Илинден.”

“Защото празниците са общи. Що да не ги празнуваме? Да се бием ли искате? Да покажем, че сме на Балканите. Много пъти сме се сбивали. И всички сме били бити. Велика Албания, Велика Македония, Велика Сърбия, всички сме били бити. И от войните я докарахме дотам Балканите да са най-бедното и най-изостаналото място на Европа. Ако искате да се върнем назад. Ние с колегата Зоран Заев искаме да стигнем равнищата на Германия, Австрия, Франция, Холандия. Там искаме да отидем. Илинден е празник, който и ние обичаме. Така че и ние ще го празнуваме.”, отговори хладнокръвно Бойко Борисов.

Федерика Могерини:

Споразумението е вдъхновение

за целия регион

ЕС приветства подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, посочи в изявление вчера външната министърка на ЕС Федерика Могерини. Тя допълни, че споразумението показва решимостта на двете страни да преодолеят двустранни проблеми и че то може да послужи като вдъхновение за целия регион. “Това е положителна стъпка за добросъседските отношения и подсилва европейската перспектива на Бившата югославска република Македония, която е в интерес на нейните граждани”, подчерта Могерини.

Министър Екатерина Захариева:

Ако съседът ни

е добре, и ние

ще сме добре

“Никола, присъединявам се към благодарностите- и към теб и към премиера Заев, и към екипите, които финализираха текстовете. Твърдо вярвам, че ако съседите ти не са добре, няма как и ти да си добре. Тепърва ефектът от този договор ще се измерва”, каза вчера външният ни министър Екатерина Захариева. Нейните думи бяха в отговор на признанието на македонския й колега Никола Димитров, който благодари на експертите от България, които са работили много перфектно и експедитивно по текстовете на документа.

Министър Теменужка Петкова:

Ще си сътрудничим в областта на енергетиката

“Енергийното сътрудничество между България и Македония ще гарантира диверсификацията на изтониците и маршрутите за доставка на природен газ и либерализацията на пазара в региона на Югоизточна Европа”, заяви министър Теменужка Петкова след като подписа с македонския си колега Крешник Бектеши меморандум за разбирателтво и сътрудничество в областта на природния газ. Според нея така правителствата на двете страни потвърждават политическата си воля за увеличаване сигурността на енергийните доставки както за тях, така и за Източна Европа и ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България