Премиерът Бойко Борисов: Започваме да строим Турски поток през България (обзор)

Договорът между „Булгартрансгаз” и саудитската „Аркад” беше подписан в присъствието на премиера Бойко Борисов.

„Булгартрансгаз” подписа договор със саудитския консорциум „Аркад”

Международен консорциум може да строи АЕЦ „Белене”

България започва да строи продължението на Турски поток през страната. „Това е така нареченият Балкански поток. Огромни усилия ни струваше, но при една много прозрачна процедура, държавната компания на Саудитска Арабия се класира първа и от утре започваме изпълнението. Това е огромна инвестиция”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Той присъства на подписването на договора между „Булгартрансгаз” и саудитския консорциум „Аркад”, който ще изгражда българския участък на Турски поток. На церемонията присъстваха още енергийният министър Теменужка Петкова, министърът на промишлеността и търговията на Руската Федерация Денис Мантуров и посланикът на Кралство Саудитска Арабия Масфер Бил Абдулрах.

Стойността на договора е 1,102 млрд. евро. Срокът, за който трябва да бъде реализиран и въведен в експлоатация газопроводът, е 615 дни, като в рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена линейна инфраструктура с дължина около 308 километра.

Борисов подчерта, че от този договор печелим, тъй като оставаме на газовата карта. „Ще печелим от транзитни такси, този газопровод ще си остане български в момента, в който се изплати. Нашите съседи от Северна Македония, Сърбия, Унгария също ще имат алтернативен газ. Плюс интерконектора ние оставаме на картата на газоразпределението, иначе просто изчезвахме”, продължи премиерът.

И обясни, че 90% от тръбите за проекта вече са в България, а финансирането е осигурено.

Преди това премиерът разговаря с руския министър Денис Мантуров. Отношенията между България и Русия не са влошени, заяви Борисов след срещата. „Русия разчита да участва и е подала съответната заявка за строежа на АЕЦ „Белене”. Смятаме, че оптималният вариант е тя да се изгради от международен консорциум и Русия би участвала в него”, каза от своя страна Мантуров. В момента се работи активно за създаването на консорциум, потвърди и премиерът Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика