Премиерът Бойко Борисов на военноморското учение “Бриз”: Догодина вдигаме доходите с 10% (обзор)

Премиерът Бойко Борисов се присъедини на “Бриз 2019”, идвайки с бързоходния моторен катер 213, дарен от САЩ м.г., като се прехвърли на море на корабната лодка и оттам на борда на фрегатата “Верни”.

Ще изпълним ангажимента си към бойните моряци, но трябва да завършим на 100% магистрала “Хемус”, увери той

Догодина съм планирал да се вдигнат доходите с още 10 процента, тъй като икономиката ни тегли напред. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който наблюдаваше от борда на фрегата “Верни” заедно с председателя на НС Цвета Караянчева националното военноморско учение с международно участие “Бриз 2019”.

В маневрите участваха 11 държави, 26 бойни и спомагателни кораба, 5 самолета, 5 вертолета и 2018 души личен състав.

Премиерът обясни, че е поел ангажимент да се заложи в следващия бюджет 10% увеличение на доходите в целия държавен сектор.

“Да седнат в МВР и да си ги разпределят кои пари са за дневен и кои за нощен труд”, каза премиерът в отговор на протестите на служителите на реда. Той заяви, че са закупени над 700 пожарни, най-добрите в Европа и над 8000 защитни облекла, като са поръчани още 3000 нови. 26 сгради на пожарните служби се ремонтират, 4 са готови, една, сред които е тази във варненския квартал “Аспарухово” - за 1.5 млн. лева, която той посети след учението.

“Ще изпълним ангажимента си към бойните моряци, може и по-късно, но след самолетите ще купим и кораби. Казах им, че ще довършим преди това на 100% “Хемус”, 2024 г. ще я открия. Те ме разбраха, убедени са, че магистралата трябва да дойде до Варна”, обясни Борисов. Той посочи, че съвременните самолети Ф-16 Block 70, сделката, за които беше ратифицирана по-рано от парламента, ще са авторитет за ВВС, а и за военните сили в региона. Борисов припомни, че съседите имат Ф-16, но Block 50. Според него тактическите полети на СУ-25 още веднъж са показали защо е трябвало да се модернизират двигателите им. Той припомни как са били закупени фрегатите без агрегати, “Пантер”-ите и “Купър”-ите, неокомплектовани.

“Всеки път, идвайки да управляваме, започваме да плащаме борчовете на предишните”, изтъкна Борисов.

“Присъствието на руски кораби в Черно море е нормално, защото по този начин ние и те си знаем взаимната сила. С бойните си действия не демонстрираме агресивност, а показваме възпиращи възможности”, коментира още министър-председателят, като припомни, че стратегията е да има само планирани учения, а Черно море да е средище за туризъм, търговия и газови връзки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България