Премиерът Бойко Борисов на обиколка в Сливенско: България не е само на жълтите павета (обзор)

Премиерът Бойко Борисов инспектира изграждането на нова пречиствателна станция за питейни води в Котел по проект на общината на стойност около 3 млн. лв. Станцията ще пречиства 200 куб. м вода на час. Снимка: Георги Касабов

Сливен очаква правителството да опрости заем от 5 млн. лева

Националното училище “Филип Кутев” ще стане Балканско

“България не е само на жълтите павета, животът го има и тук”, обяви премиерът Бойко Борисов по време на обиколката си из Сливенска област. Борисов направи тур зад волана на джипа си в компанията на двама министри - финансовия Владислав Горанов и просветния Красимир Вълчев. В Сливен те минаха за 30-40 минути и разгледаха по-големите инфраструктурни обекти: новото кръгово движение “Розова градина”, за което правителството отпусна 2,3 млн.лева, видяха част от санираните, от общо 51-те одобрени жилищни блока, ремонтите на главната ул. “Раковски”, също с пари от държавата, обновяването на една от детските градини в града.

Борисов отказа да дава изявления пред медиите. “Дошъл съм да говоря с хората”, каза той. А хората го чакаха в новия парк по поречието на река Асеновска, обновен от общината за 2,2 млн. лева по европейски проект. След стрес теста за кмета, както Борисов нарече визитата си в Сливен, министър-председателят се отправи към община Котел.

После кметът Стефан Радев обясни какво се е случило по време на посещението на премиера. Сливен е получил добра оценка за това, че се е справил с финансовите си проблеми, които бяха наредили общината на първо място за реанимация по размера на наследените задължения. “За да се справим с финансовата катастрофата, от държавата ни бе предоставен безлихвен заем от 5 млн.лева, има внесено искане тези средства да ни бъдат опростени. Министърът на финансите обеща сериозно да помисли върху въпроса. Мисля, че и премиерът е благосклонен. Днес нямаме просрочени задължения, а това е голям успех за общината. Премиерът обеща икономисаните от нас 400 хил. лева за ремонта на “Розова градина” да ни бъдат дадени за ремонт на една детска градина”, обобщи Радев.

В Котел Борисов бе посрещнат с погача и цветя. Премиерът и министрите разгледаха новата пречиствателна станция за питейни води, която се изгражда по проект на общината за 3 млн. лева. Повечето от средствата вече са осигурени от МРРБ, остатъкът от 500 хил. лева предстои да бъде преведен.

Кметът Коста Каранашев настоя гостът да разгледа Националното училище по фолклорни изкуства “Филип Кутев”, в което започват ремонти за 3,8 млн. лева по проект на Министерството на културата. “Имаме идея и министър Банов я подкрепи, това училище да стане Балканско, по народни инструменти. То може да бъде най-добрата школа по народни инструменти в Европа, имаме и най-добрите преподаватели. Базата е огромна”, обясни Каранашев. „Има ли пансион”, интересува се Борисов. И се зарече, че ще подкрепи идеята. След Котел той потегли към котленското с. Тича, където ще има ремонти за 7 млн. лева за изграждане на ВиК мрежа.

По-рано през деня Борисов и министрите инспектираха ремонтите по главния път София-Бургас, в участъка Стара Загора-Сливен, и бяха в Професионалната гимназия по селско стопанство. В една от детските градини в Сливен, премиерът даде положителна оценка за механизма за връщането и задържането на децата и учениците в образованието и заяви, че правителството обмисляло храненето в забавачниците да бъде безплатно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика