Премиерът Бойко Борисов от Подгорица: Правим фирма за ток с Черна гора (обзор)

Проектът ще включва всички балкански държави, които имат интерес

Получи най-висшето държавно отличие

За създаването на смесено дружество за пренос на електроенергия между България и Черна гора, призова министър-председателят Бойко Борисов по време на официалната си визита в западнобалканската държава.

“Надявам се през следващите 3-4 месеца да направим икономически форум, за да подготвим структура, която да бъде финансирана. Черна гора и Италия правят нещо уникално. Ние имаме енергия, можем да направим нещо подобно”, каза премиерът. По думите му това ще е един балкански проект с участие на всички държави, които имат интерес.

По отношение на миграцията Борисов подчерта, че всяка държава на външна граница, трябва да полага усилия за справяне с миграционната вълна.

“България го е направила – изграждане на съоръжение, много техника, видеокамери, и имаме нула миграция. Стига сме говорили само за мигранти, да пренасяме туристи, да пренасяме бизнес и енергия”, призова Борисов.

На съвместна пресконференция с премиера на Черна гора Душко Маркович, Борисов отбеляза, че част от изплащането на кредитите, които международните финансови институции биха могли да отпуснат за свързаността на Балканите, да става чрез въвеждането на ТОЛ системи и таксите за ползване на пътищата в региона да бъдат уеднаквени, за да може Балканите да станат мощна икономическа зона.

“С воля, постигнахме резултати по процеса за евроинтеграцията на Балканите. Мисля, че до края на годината Черна гора има реалния шанс”, допълни премиерът.

Премиерът на Черна гора Душко Маркович благодари за усилията на страната ни за поставянето на европейската перспектива за страните от Западните Балкани във фокуса на обсъжданията в ЕС.

По време на визитата си Борисов бе награден с орден “Черна гора” с лента от президента на страната Мило Джуканович. Най-висшето държавно отличие беше връчено в знак на благодарност за усилията и подкрепата на страната ни за европейската перспектива на Черна гора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България