Премиерът Бойко Борисов пред Би Ти Ви: Доходите ще продължат да се увеличават с много по-бързи темпове

Забогатяването на народа идва от всяка капчица, която трябва да се спре да не капе извън държавния бюджет

- Добро утро от Министерския съвет. Казвам добро утро на министър-председателя Бойко Борисов. Добро утро.

- Бойко Борисов: Добър ден.

- Добър ден за вас. В колко станахте тази сутрин?

- В 6:00.

- В 6:00 часа? Малко по-късно от мен. Обичайно в толкова ли ставате?

- Максимум в 6:30.

- Добре. Рано сутрин обаче няма протести. Как се чувствате, когато под прозорците седмици наред чувате само и единствено „оставка“?

- Е, не е приятно, в никакъв случай. Още повече, когато особено с темата майките на деца с увреждания, които доста поработихме с тях, и се разбрахме и за времето, и за законите, и за промените, влязоха в парламента, видяха, че в новия бюджет има със 150 милиона повече, с едно непремерено и обидно за тях изказване, и по принцип обидно, на Валери Симеонов, ги върна на улицата. Просто действително ми е и мъчно, и ме е яд, защото действително положихме огромни усилия и със социалния, и с финансовия министър. Толкова срещи се проведоха. Извиних се няколко пъти от негово име, но не е приятно.

- А защо трябва вие да се извинявате от негово име? Вие ли накарахте Валери Симеонов да се извини?

- Аз се надявам, че той е осъзнал. Надявам се, че го е осъзнал, че с това „уж болни деца“, то е видимо, че са болни. И затова с толкова много пари в новия бюджет искаме да помогнем.

- Добре, но „кресливи жени с уж болни деца“? Вие ли го накарахте да се извини, господин Борисов?

- Имахме коалиционен съвет и всички колеги преценихме, след като и аз поднесох от негово име извинения, че трябва да го направи.

- Значи той не е искал, така да го разбирам?

- Той излезе и го направи публично.

- Но след като вие го помолихте?

- Не само аз, целият коалиционен съвет.

- Искрен ли беше според вас в извинението си Валери Симеонов?

- Според мен беше искрен, защото и той има в семейството си човек с увреждания и знам колко трудно и колко тежко го понася. И затова му казах – вкарахме се в тема, която се опитваме да решим, най-добрите решения са станали в последните години за тях, това, което съм поел като ангажимент, се изпълнява и ще се изпълнява и занапред. Пак съжалявам и пак се извинявам, какво да кажа друго?

- Ами не знам, нещо трябва да кажете на майките на деца с увреждания.

- Това им казвам.

- Те обаче продължават с протестите си и не приемат вече извинения, господин Борисов. Как ще приберете майките на деца с увреждания, заедно с техните деца, от улиците, от протеста?

- Не е в моите възможности да го направя.

- Това означава ли, че оставката на Валери Симеонов не стои на дневен ред?

- Оставката на Валери Симеонов стои на дневен ред пред Патриотичния фронт. Той много ясно каза – ако Каракачанов я поиска или Волен Сидеров, заедно, аз имам коалиционно споразумение с Патриотичния фронт, с т.нар. Обединени патриоти. И всяка една от партиите там има помежду си такова споразумение, което ги държи заедно.

- Протестите не спират обаче. Обсъжда ли се и в този момент оставката на Валери Симеонов?

- Не.

- Това означава, че на него се крепи кабинетът, така ли да разбираме?

- Крепи се на всеки един от нас.

- Майките с деца обаче ще продължат да протестират. Вие какво ще правите?

- Пак мога да кажа само, че съжалявам. Съжалявам, че се вкарахме като кабинет в тази драма, след като толкова много усилия положихме.

- Протестите обаче прераснаха от тези на майките на деца с увреждания към искане на оставка на целия кабинет, протести срещу високите цени на горивата. Вие изкушихте ли се в някой от тези дни да хвърлите оставка? Правили сте го и преди.

- Правил съм го два пъти. Не веднъж, а два пъти. Но сега първо, самите адресати на протестите, в момента с 20 стотинки ли, колко там, са паднали цените на горивата. Това е пазар. Полагаме огромни усилия да намаляваме цените на горивата, но те не зависят от нас, зависи от пазара.

- Възможно ли е цените на горивата да паднат рязко?

- Те падат в момента и ще продължат да падат.

- А заради протестите ли падат?

- Не заради протестите, а заради това, че цената на петрола пада.

- Някак си всички имаме общото усещане, че те ще продължат да се вдигат. Ако нямаше тези протести, може би това щеше да се случи.

- Те са вързани и когато падаха, нямаше протести в подкрепа, че падат цените на горивата, точно обратното. Сега, когато започнаха да падат, се засилват протестите. Те ще продължат да падат. И затова толкова много съм говорил. И въпреки, че се съобразихме с добива на шистовия газ, в Генерал Тошево конвенционален газ да се добива. Тези държави, които добиват тези суровини – петрол и газ, те са богати държави и затова цените се регулират на практика от борсовите цени.

- Е, да, но в рамките на една седмица нещата се промениха. Както цената на петрола се качваше на международния пазар и това беше обяснението, сега пък пада, защото…

- И цените падат.

- Не толкова рязко. Досега не са се случвали толкова рязко.

- Не рязко. Винаги така се случва. И аз, понеже помолих Томислав Дончев да ми направи една проверка, имаме няколко решения. И то е точно, за да убедим хората, че държавата в лицето на правителството няма повече възможности това да го направи, защото това означава да намаляваме акциза, а при тези толкова много социални плащания това няма как да стане. И може би да помолим КЗК в това отношение да им разреши на компаниите – на „Шел“, на ОМВ, на „Лукойл“, на „Ромпетрол“, на „"Газпром", на всички тези, на „Еко“, които са на пазара, всеки ден да си публикуват как си формират цените, за да може всеки един човек да може да го провери. Както сметката за тока, да речем.

- Чухме през последните дни обаче – държавата нищо не може да направи. Ето, вие сам казахте обаче за акциза. Съмнения винаги има за картел между конкретните фирми, бензиностанции, доставчици и т.н. Заплатите на хората, доходите на хората са нещото, което изкара още наши сънародници на улицата. Защото направихме сравнение – цената на бензина и на дизела е едно. Но когато ти със своята заплата можеш да купиш конкретно количество тук в България, в други държави купуваш много повече. Заплатите не са ли големият проблем, господин Борисов?

- Затова доходите и увеличаването на доходите е в основата на новия бюджет. 10% увеличение на заплатите, с над 500 милиона повече за общините, увеличение на заплатите с 380 милиона на учителите, над 5 милиарда повече в здравеопазването, със 150 милиона, казах, повече за хората с увреждания, с 20 милиона повече за култура. Мога да изброявам още много.

- За бюджета ще говорим след малко. Но ето, сам споменахте около 150 милиона за хората с увреждания.

- Това са увеличение, за което говоря, на доходите.

- Сякаш всичко започна обаче и повлече крак след думите на Валери Симеонов като протести на майките на деца с увреждания и след това другите протести, нагнетяване на напрежението. Нека да чуем какво каза само преди две седмици Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова: Той каза – ако поискам оставката на Валери Симеонов, ще падне правителството. Тоест между това да подкрепи майките, болните деца, тяхното нещастие и да остане на власт, той избира да остане на власт. Това е големият цинизъм. По този начин той припознава думите на Валери Симеонов и застава на същата позиция. Другото, което прави впечатление, е, че отново погазва всякакви конституционни и демократични правила, твърдейки, че ако падне правителството и не е той, ще настъпи хаос в държавата, ако президентът Радев направи служебен кабинет. Аз мисля, че по-голям хаос от това, в което се намира в момента страната, няма как да стане. Самият Борисов е направил най-големия хаос. Изказването е ужасяващо. Най-нормалното е Валери Симеонов да се оттегли. Ако не иска да го направи, още по-нормално е премиерът да го оттегли. Ако не го направи, значи се припознава и той в неговите думи. Това означава, че целият кабинет трябва да подава оставка.

- Припознавате ли се в думите на Валери Симеонов и хвърлили ли сте държавата в хаос, господин Борисов?

- За десети пъти ще кажа – извиних се от името и на правителството, и на всички. Казах, че съжалявам. С кое да се припозная? Тя припознава ли се, че нейните депутати нарекоха народа „дебили“? Тя припознава ли се с това само преди две години мандатът на ДПС какво направи, сега се крият зад Орешарски, в техния мандат какво стана? Във всяка една сфера се повишават доходите, във всяка една сфера. И когато се постави така въпросът за бедността, коя партия подписа за „Белене“ и стоят два реактора за три милиарда похарчени пари? Коя партия върза електромерите на хората за ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3 „Мариците“? Коя партия? БСП. А в кой мандат падна КТБ и това струваше 3 милиарда и 700 милиона? Я ги съберете трите цифри, ще излязат близо 7 милиарда. Я тези 7 милиарда да ги разпределим на хората, колко ще излязат? Това е било преди две години. Преди две години, заради същите тези приказки, отидох и им казах – ето, заповядайте, направете правителство.

- А сега ще им кажете ли – заповядайте, направете правителство.

- Сега няма защо. Повтарям за хиляден път.

- Ако протестите продължат, възможни ли са предсрочни парламентарни избори?

- Протестите се надявам, след като падат цените на горивата, да престанат. Аз уважавам демокрацията и протестите са начин и форма да изразиш своето мнение. Със сигурност много повече хора не харесват една управляваща партия от тези, които са опозиция. Така е в цял свят, навсякъде е така. И факт е, че и другите не ги харесват толкова много, колкото им се иска да ги харесват. Но това е демокрацията и затова протестът е нещо демократично.

- Да, но затова пък хората излизат и казват – ние не сме доволни от заплатите, не сме доволни от живота си в България, от корупцията, повсеместна. И са прави, нали така? Прави ли са според вас?

- Затова им казвам, че по време на това управление преди 2 години загубихме 7 милиарда, изброих ги къде – за „Белене“, това, което платихме за централите – „Мариците“ и КТБ. Оттогава досега доходите непрекъснато се увеличават. И те с много по-бързи темпове ще продължат да се увеличават. Аз разбирам те да дават рецепта как ще ги увеличат.

- В Народното събрание обаче има игри на кворум. БСП казват, че няма да се регистрират в зала, ДПС също споменаха, че ще използват демократични методи за това да регулират властта. Възможна ли е друга конфигурация в Народното събрание и като управление включително?

- Без да се мине през избори, такова нещо не може да се случи.

- Ако вие хвърлите оставка, директно отивате на избори, така ли да разбирам?

- Ако един от параметрите на държавата не беше добър, можеше да се говори за подобно действие.

- А нов кабинет с някои от другите участници в Народното събрание? Кабинет на малцинството ви предлагат.

- Е, има всякакви предложения, но не мисля, че трябва да се стига до там.

- Преди малко в студиото чухме последната социологическа статистика за това, че доверието към ГЕРБ пада през последните 6 месеца и то с много проценти, а разликата между ГЕРБ и БСП се топи.

- В полза на кой?

- В полза на БСП предполагам.

- Не, коя е първа политическа сила днес?

- ГЕРБ.

- Благодаря. Две години управление с яростни атаки всеки ден отвсякъде и за две години те не могат да ни стигнат. Примерно, ако вземете Гърция, опозицията води с 11% пред управляващите. Която и друга държава да вземем. Така че нищо различно от това, което в момента хората са ни подредили преди две години, няма. Още повече, след няколко месеца…

- Ама яростни атаки заради неща, които може би вие подавате като сигнали. Такава яростна атака нямаше да има, ето, пак се връщаме към Валери Симеонов, или заради други скандали, които избухват и са може би показно за това какво се случва в държавата, как се управлява държавата.

- Аз мисля, че дори Валери, Патриотите и ние горчиво съжаляваме за това, което каза. Това действително изкара… Разбира се, има и платени, разбира се, че има и партийни намеси, но много хора…

- Знаете ли за партийна намеса в протестите?

- Е, те се виждат и в медиите. Не бих се вкарал в тази тема. Нормално е, и това е нормално опозицията да подкрепя протестите, защото те във всички случаи подлагат управлението на изпитание. Но именно с подобни изказвания за две години БСП не може да достигне това, за което да претендира за това, че може да управлява.

- Добре, ето казахте яростни атаки. Най-простият пример с Търговския регистър – проблемите, които бяха лятото там, бонусите, които се раздават сега. Тази сутрин във вестник „Сега“ прочетох за това, че са раздавани бонуси от 4800 лева. Правилно ли е на фона на 40 лева коледна добавка за пенсионерите? Как ви се струва на вас?

- Разбира се, че не е морално. И затова изпратих Инспектората на Министерство на правосъдието да ги провери. Така че като имаме решение… тече и прокурорската проверка защо се срина регистърът.

- Но те ще кажат: ние по закон имаме право да получим бонуси.

- Ами тогава трябва да променим закона. И като го променим закона, ще изпаднем след това в следващия разговор – как да привлечем в държавната администрация можещи, работещи хора? Защото ние се конкурираме с частния сектор. И виждаме какви са разликите в заплатите. В един момент ние не можем да привлечем, а правим електронно управление, качваме електронни регистри. Там на IT специалистите и на хората, които разбират от тази материя, заплатите са в пъти по-високи. Как да привлечем специалисти?

- Само си представям как им звучи на хората 700 хиляди лева бонуси за Търговския регистър, 40 лева на пенсионер и то с конкретни условия там, 320 лева, нали така беше? Или пък хора, които чакат да им се отпуши пътя към Червен бряг с три запушени села…

- Така преведено не звучи добре. Но нека да кажем, близо половин милиард по наше време като управляващи сме дали за пенсионерите като коледни и великденски добавки. Половин милиард. Не звучи ли по-добре? Така че нашият единствен проблем е как да привлечем добри специалисти, а ни трябват стотици във всичките тези сфери, където държавата се нуждае, за да облекчи съответно гражданите.

- И все пак статистиката на Националния статистически институт показва това, че в бюджетната сфера са като че ли по-високи заплатите и те дърпат и дори изпреварват тези в частния сектор.

- Точно обратното. Поканете работодателските организации, попитайте ги за…

- Вчера правихме темата, затова го използвам като повод. Продължава ли войната между институциите, господин Борисов? Между вас и президента Румен Радев?

- Аз не знам ние с какво сме причинили тази фраза – война между институциите. От миналия петък до вчера за първи път президентът няма ден да не е нападал правителството, до вчера, включително ни за конституционните съдии. И аз не можах да разбера тук пък каква е политическата намеса, след като господин Семов ние, моето правителство, навремето го предложи за европейски адвокат, да представлява България. Само че Европа го върна тогава, не го хареса, не знам по каква причина. Знам, но не искам да коментирам. Защо? Къде е политическата намеса? С какво ние нападнахме…

- Острата полемика между вас и…

- Ама не, коя е острата полемика? Това е все едно някой да ти удря шамари и да кажат – те се бият. От миналия петък до вторник всеки ден той напада правителството.

- Нека да чуем какво каза президентът.

- Така ли е или не?

- Да го чуем.

Румен Радев: Свободата на словото е спомен от миналото. Четвъртата власт абдикира от ролята си на коректив. Рухнаха професионалните стандарти в медиите, а с тях и доверието на гражданите в поднасяната информация. Пропагандата задушава плурализма, свободомислието се наказва, възродиха се познатите механизми на партията държава. Демократичните институции атрофират. Решенията се вземат на тъмно, често еднолично. Лобизмът и корупцията пронизват цялата система на държано управление и го правят арогантно, без страх от санкции. Законите се пишат все по-често в интерес на бизнес кръгове и лобита, а не на гражданите. Това пролича и с гласуването на новия данък върху старите автомобили, който засяга огромното мнозинство от хората. Уважаеми депутати, българите притежават стари автомобили не защото са безотговорни към природата, а защото не могат да си позволят нови. Бедността на българите не е грях, за да я облагате с данък.

- Нека да коментираме тези няколко неща – възроди се партията държава, решенията се вземат на тъмно и еднолично.

- Да започнем от самото начало. Той нападна медиите. Той ви даде оценка – атрофирани медии. Вие чувствате ли се като атрофирани като медия, БТВ?

- Аз лично не се чувствам атрофирал като медия, но говорим за медийната среда.

- Той така започна, многоуважаемият президент.

- БТВ не е единствената медия в България.

- Той ясно каза. Коя е медийната среда? Вие не цитирате вестник „Сега“ или сутринта не пуснахте карикатурата? Коя е медийната среда? Кое е атрофирало в медийната среда? Слаби са журналистите? Ами как, да ви обучаваме ли ние?

- Тук въпросът не е дали журналистите са слаби или силни, а в каква посока могат да работят, дали работят в добра среда.

- Ти не спориш с мен, ти трябва да спориш с президента. Той ви даде оценката.

- Оценка дава обаче и евродокладът. Там слага петно за влошената медийна среда.

- Е, това въпрос към мен ли е? Имам вестник, телевизия, медия ли имам? Въпросът е към вас и вие трябва да излезете и да отговорите кое ви пречи. Ако ние по някакъв начин сме ви повлияли, кажете – правителството, Борисов, той ни пречи, или той ми диктува, или той в слушалката ми казва.

- Аз мога да говоря само от мое име.

- Добре, говорете си вие, медиите. Първата тема на изказването на президента не е към нас, тя е към медиите, към медийната среда. Имате си представителни органи, съберете се, посочете и ни поканете дори, и кажете – според нас причините се състоят в този, този, този или този процес. Не ме карайте да се обяснявам аз заради медиите, защото това не е…

- Евродокладът обаче го посочи и вие коментирахте вчера. Цитирам ви…

- Посочи, че критикуват хора от съдебната система.

- Цитирам вас от вчера: „Някой олигарх си е създал медия, за да защитава това, което е откраднал. Аз съм участвал в публични срещи на най-опозиционните медии“. Сега кой е олигархът, който визирате?

- Олигарси.

- Олигарх казвате. Но ето, олигархът си е създал медия, очаква да не го пипаме за това, което си е взел. Кои са?

- Говоря за всички, които имат участие в медиите.

- Може би говорите за някой конкретно, за конкретен човек, фигура. Кажете.

- Аз съм участвал, когато са ме поканили всички. А тези, които публично са говорили, че ме подкрепят, не съм участвал.

- Говорите за опозиционни медии. Това означава ли, че има проправителствени медии в България?

- Не, няма. Казвам, че има… под опозиционни в случая какво съм имал предвид – които всеки ден ни окарикатуряват, всеки ден пишат срещу правителството и нито един ред добър в рамките на цяла година. Е, не може да не сме направили нищо добро за една година. Толкоз по темата. Искам да коментирам това, което ме попитаха. Темите медии в случая и това, което каза президентът, според мен вашите асоциации трябва да излязат, да се съберат и да видят откъде и защо е останал президентът с това впечатлени, първо. Партията държава е неговата партия. Десетилетия, над сто и колко години, БСП все я има – БКП, БСП, конгреси 45-ти, 46-ти ли са там, не ги броя. Партията държава е неговата партия, която го издигна за президент. ГЕРБ е от 10 години, каква партия държава?

- Връщате ли някакви стари механизми на партията държава?

- Кои са старите механизми?

- Начинът, по който се ръководи всичко. Това, че решенията се вземат еднолично.

- Че два пъти отивам, казвам – заповядайте, демокрацията ми е най-мила, ето ви управлението, отидете да управлявате. Коя партия, коя държава? Кой друг би го направил – да отиде и да каже заповядайте. Само да е мир, само да е демокрация. Коя партия и коя държава? И в същото време, то точно това ме подведе, затова и казах на нашите кметове, които са на почти всички големи градове – идете, срещнете се, обяснете за този данък, вие го искате, не аз. Най-лесно ми е – спираме с този данък и правим България гробище на старите автомобили на Европа.

- Данъкът за старите автомобили в случая, който засегна президентът.

- Да. Идете, говорете с президента, да чуем, да кажем, да обясним. Най ми е лесно да го върна.

- Хората с какво впечатление са – живеем ли в най-бедната държава в Европейския съюз?

- Ама как няма да живеем в най-бедната държава, като седем милиарда сме разпръснали само за управлението на БСП преди две години. Как няма да сме най-бедни? В рамките на тези две години доходите непрекъснато се вдигат във всяка сфера, абсолютно във всяка сфера.

- Пак си оставаме някъде назад в класациите, господин Борисов.

- Защото сме тръгнали от под водата. Я да видим 90-та година, когато другите държави правеха приватизация, заводите си ги преструктурираха. При нас всичко се наряза на скрап 1990-та до 2000 година. Кой управляваше тогава? Партията държава ГЕРБ? Извинявам се. Визията за България? Какво общо има президентската институция с Визията за България на БСП? Какво общо има? Само че той приема Корнелия Нинова, тя излиза и казва: „Президентът много хареса някои визии“. В същото време господин Радев казва: „Президентската институция е в края на законотворчеството“. Ама Визията за България е една глупост, която още не е и в началото на историята, в началото на процеса не са. И в същото време не иска да се срещне с представители на кметовете, с шефа на бюджетната комисия, с финансовия министър. Казва не, нямам работа да се срещам.

- Ето това настървяване между вас двамата…

- Ама ето, аз давам пример. С кое от моите думи вие виждате, че съм обявил война или водя война? Коя? Кажете ми да се поправя. Кое от казаното от мен е нападение срещу президента?

- Като връщате лентата назад, кое го е провокирало в началото да ви критикува? Той има ли право като президент според вас да ви критикува за това, което се случва в държавата?

- Да критикува колкото иска. В правото си е и да го прави. Но не може, когато говори за партия държава, да не спомене и БСП. Не може, когато говори за бедността, да не каже, че 100 и колко години, или 50 години управление на БСП, да не би да сме били по-богати? Какви коли карахме ние по време на управлението на БСП? „Москвич“, „Лада“ и се чакаше 12 години, за да си купиш. Ако беше партиец, от партията държава, можеше да си купиш без ред. Нека да коментира всяко едно управление.

- Да коментираме това, което искат хората. Хората искат повече пари.

- И това правим. Двойно увеличение на заплатите на учителите, с 10% на полицаи, военни, в затворите, аз на галено ги наричам тъмничарите, нали, които са на Съдебна охрана. На всички. Доктори, медицински сестри, санитари…

- Това е единият аспект. Другият е корупцията, усещането за всеобща корупция, господин Борисов. Отбелязано е в доклада. Няма нито един политик, високопоставен, осъден за корупция в България.

- Искрено се надявам и съдебната система да доведе до край процесите, които и срещу олигарси, и срещу изпълнителна власт се водят, и срещу кметове до край. Истински се надявам.

- Само с надеждата ли ще си останем?

- Съдебната система е независима. И дори намек не мога да направя…

- Споменахте олигарсите. Акция „Олигарх“…

- Няма акция „Олигарх“.

- Много активни действия от страна на прокуратурата през последните дни. Къде са Арабаджиеви, Баневи и Митьо Очите?

- Баневи мисля, че ги задържаха. Ще задържат и другите. Във Франция ги търсят, има си ред, по който ще ги задържат. Процесите си вървят. Просто по някои теми трябват години, за да може да се установят всичките тези механизми, които да бъдат обвинени в престъпление.

- Кога стана ясно, че тези хора вършат нещо нередно? Защото по време на европредседателството високите гости бяха в техните хотели, нали?

- Ами тези хотели само имаме. Тези хотели само имаме. Къде да ги настаним по време на европредседателството? Всичко беше препълнено. Имаме 3-4 големи хотела, те не стигат само за пет от делегациите.

- Баневи и Митьо Очите ще бъдат ли изправени пред българския съд според вас?

- Категорично.

- Семейство Баневи обаче казват, че акцията е лично срещу тях. Вие от колко време ги познавате, от колко време се реже този завод на скрап? Според вас защо сега?

- Когато преди 2 или колко години бях в „Полимери“, защото единият от резервоарите знаете, че беше толкова опасен, беше спукан…

- Миналото лято бяхте там.

- Миналото лято. Че можеше да отрови Варна.

- И колко милиона даде държавата?

- 12 милиона.

- А трябва ли да ги дава? Защо ги дава?

- Е, да оставим да…

- А къде е бил контролът до този момент?

- Ами питайте партията държава преди нас.

- Ама и вие бяхте все пак два мандата управляващи.

- И те затова са арестувани. И те затова са арестувани. Неслучайно всичко това, за което казваме – по-високи доходи, повече пари във всичките сфери, идват от битката с контрабандата и корупцията. Оттам идват парите, те не идват от друго място. От 34% при партията държава контрабанда на цигари, сега е под 5%. Не заслужаваме ли, когато президентът Радев ни дава само негативни оценки, да каже да – ето тук това правителство се е справило по-добре от моята партия.

- Как преминава битката с контрабандата? Защото не за първи път се хвалите с нея, но не за първи път критиките са, че има битка с контрабандата, а няма осъдени за контрабанда.

- Защото контрабандата е тема, особено в цигари, горива, алкохол. И неслучайно, когато видяхме, че в алкохола има проблем, започнаха тези масирани проверки вследствие задържане и съдебни процеси в момента, и тези, които ги произвеждат. Защото превенцията кара контрабандистите да не внасят. Ако внесе цигари, ще го хванем, ако внесе алкохол, ще го хванем, захарни изделия ще го хванем, меса ако внесе, ще го хванем, горива ако внесе, ще го хванем. И те затова спират. Контрабандата, която е минала през десетилетията, и си спомняте, че ние наехме по време на управлението на царя най-голямата английска компания, която им управлява митниците, и тя затъна в България. И ние решихме сега да се справим сами. И мисля, че с прокурорите, с БОП-а, с приходните агенции се справяме прекрасно.

- Да, но БСП, включително и десните, които не са в управлението, казват – 10 милиарда се губят някъде от контрабанда в държавата.

- Напротив. Къде се губят? От къде? И те, ако са ги губили, защо не ги направиха?

- Акциите срещу тези хора, които видяхме в последните дни и месеци, и олигарсите, казахте производителите на алкохол, набелязани ли са конкретни хора или се действа към всички с един аршин?

- Действа се към всички.

- Чадър някога разпъван ли е над тези хора през годините, в които и вие сте били в управлението?

- По наше време не. Просто грешката, защото аз винаги признавам и своите грешки, и затова считам, че и президентът, за да бъде обединител, да може да има правото да критикува всички, трябва да критикува и другите, не може да ни критикува само нас. Нашата грешка беше навремето, че аз не можах да наложа волята си над вътрешния и финансовия министър да обединим всички системи – на контраразузнаването, на данъчните, на митниците. Всеки си имаше свои агенти, пазеше си агентите… да не се връщам толкова назад. В момента, в който обединихме масивите, и неслучайно и Тимерманс го каза – битката с контрабандата в България е за пример. Европа даде оценка за тази битка.

- Споменавате отново няколко пъти президента. Колко често се виждате и колко често се чувате с него?

- И ще продължаваме. В тази сфера няма да се огънем изобщо, защото точно увеличението на доходите, забогатяването на народа идва от всяка капчица, която трябва да се спре да не капе извън държавния бюджет.

- Забогатяването на народа, казвате. Но капчица по капчица, 40 лева за пенсионерите, актуализацията на заплатите…

- Не са 40 лева, 51 милиона са. 51 милиона на данъкоплатците. Общо половин милиард досега. Недейте така.

- Добре, но знаете ли какво отеква в главите на хората – на мен ще ми дадат 40 лева, а депутатите са си вдигнали заплатите с 90 по закон, защото така трябва да се актуализира.

- А на президента става 11 000 лева, с 4000 лева повече от моята. Вие казвате – на депутата с 90 лева. А на президента 11 000 лева. Как звучи 11 000 лева с 90 лева? Моята става 7000 лева с над 30 години трудов стаж, иначе е 5000 и нещо.

- Сиромахомилството не е нещо, за което…

- Не е. Ето, виждате ли как звучи прочитът от едната или от другата страна. Добре ли звучи? Бедността не е грях, когато взимаш 11 хиляди лв. Не. Заслужава да ги взима. Ако държавният глава не взима, кой да ги взима?

- А хората не заслужават ли?

- И те заслужават. Но затова хората трябва да разберат, ако сега счупят държавата, това което е видно увеличение навсякъде, то ще продължи да се мултиплицира и догодина ще стане още повече. Ако се върнем пак назад, само преди две години, да си спомнят хората три млрд. и 700 за КТБ, ще го кажа за втори път. Платихме двата руски реактора, които сега не знаем какво да ги правим, а са похарчени над три млрд. Три млрд. да ги дадем за пенсии, нямаше да са по 40, а ще са по 140 лв. Има ли разлика?

- Споменахте „Белене“, там не се ли тупа отново топката – една година ще чакаме пак инвеститори, пак ще пробваме някакво оборудване…

- Да, какво да ги направим?

- Защото то стои сега.

- Да, стои, какво да ги направим? Тогава не са ли прогнозирали, че ако са руски реактори, а ние сме в НАТО, в ЕС, това би могло да е проблем чисто геостратегически, политически и т.н., диверсификация, те не са ли знаели тогава? Що са ги напазарували, а ние ги платихме.

- Най-актуалните скандали – купуването на българско гражданство, арестите в Държавната агенция…

- 20 арестувани с постоянни мерки, нека купуват пак.

- Кой ще е новият шеф на тази агенция?

- 20 души, арестувани, да идат купуват пак.

- Да видим накрая какво ще стане, те 20 са арестувани…

- От нас зависи да ги арестуваме.

- След съдебните решения…

- Оттам отива в съда.

- И какво, пак ще ги пуснат?

- Надявам се, че не. Това е работа на съда. Няма да се намеся там, ако…

- Шефът Петър Харалампиев е номинация на Красимир Каракачанов.

- Номинация на Патриотичния фронт.

- Добре, пак ли той ще предложи човекът, който да е шеф на тази агенция?

- Завчера говорихме, Обединените патриоти, това е в тяхната квота, мисля, че ще предложат добра кандидатура. Затова временно съм оставил досегашния заместник-директор да изпълнява длъжността.

- Имаше директни обвинения на бивши служители на правосъдното министерство и дирекция „Българско гражданство“ за това, че ВМРО директно се финансира от подобна продажба на българско гражданство.

- Е, това ако е така, вицепремиерът по сигурността – Каракачанов, знаейки за операцията, щеше да опита да я потули. Само че не я потули и 20 души са в ареста.

- На кой от тримата в малката коалиция, като партньори, имате най-голямо доверие?

- С вицепремиерите работя, защото, дето се вика, сме всеки ден заедно, на Волен Сидеров и на Цветанов вярвам, че държат ПГ в парламента.

- Кой ви е най-близък до сърцето от тримата в „Обединените патриоти“?

- Еднакво са ми близки. Ние сме много различни и надали в друга конфигурация въобще щяхме да се съберем и кафе да пием. Но така ни подреди животът и така трябва да се справяме.

- Много странна подредба наистина – някои бивши приятели, други бивши опоненти.

- Това направиха българските избиратели, няма по-висше в демокрацията от възможността на хората да избират. И затова така е конструирана – явяваш се на избори, правиш си политическа партия и каквото ти отреди народът. Това е.

- Как преглъщате думите, които сте чували в миналото, дори от страна на Волен Сидеров? Тези, които Валери Симеонов казва? Те ли са най…

- Аз вярвам, че те съжаляват, че са ги казвали. Затова аз много си пестя думите. И вие виждате, аз не си позволих нито една квалификация към президента Радев, нито една. С голямо уважение, с голям респект, но просто прави впечатление от всяко едно изказване, че визира само ГЕРБ, а забравя за останалите партии.

- Питам за преглъщане, защото с Волен Сидеров се и съдихте включително.

- Съдихме се и така го осъдих, че като платих разходите, бях три хиляди лева на минус. Спечелих делото, платих разходите и бях три хиляди лева на минус.

- От заплатата ли си ги платихте?

- Да. Загубих пари, спечелих делото, голяма полза.

- Ще издържите ли четиригодишния мандат заедно с Обединени патриоти?

- Мисля че всеки ден трябва да убеждаваме хората, че това се опитваме и правим, е за тяхно добро.

- Уплашихте ли се от тези протести, господин Борисов?

- Този път не, защото няма причина.

- То понякога, когато няма причина, е по-страшно.

- По-страшно е, не знам дали е по-страшно всъщност.

- Защото излиза някой и казва – на мен ми писна от всичко.

- И на мен има дни, в които ми е писнало от всичко. Да не мислиш, че е лесно от осем часа в бТВ…

- От всичко в управлението.

- Винаги е имало и анархисти, които искат от улицата да се управлява една държава. Но тя има няколко типа управление – президентска република, парламентарна демокрация.

- Щяхте да кажете, че ви е писнало да ви критикуват, така ли?

- Не, казах писнало ми е и на мен… Ето, примерно, само днешния ден мога да го подредя – един час в бТВ - свръхнапрежение, оттук среща с премиера на Черна гора. 9:30 – откриване на конференция за стартиращите предприятия с премиера на Сърбия и премиера на Македония и Черна гора. След това Френско посолство, двустранни срещи със Зоран Заев и другите колеги, и вечерта икономически форум в Солун с Ципрас.

- Добре, за футбол има ли време?

- Това е днес. И ако остане един час за футбол, просто иначе ще откача. Да не би да е лесно?

- Значи това е мястото, където избивате негативната енергия, така ли?

- Естествено. Аз не обядвам, всички знаят, не закусвам и използвам времето, обедната почивка или… Не виждам да е лошо това.

- Споменахме темата за продажбата на българско гражданство. Това нещо се е случвало с години. България много губи от имиджа си, особено пък пред братята македонци. Казахте Зоран Заев. Съгласен ли сте с новото име на Македония?

- Ами единственото, което според мен е добро за България, това е Македония да влезе в Европейския съюз и НАТО, и нашият съсед да е сигурен. И затова максимално помагаме.

- Спря ли обаче антибългарското говорене в Македония? Изпълнява ли Македония ангажиментите си към България, така че ние да не се окажем с ограбена история накрая, господин Борисов?

- Никой не може да ни ограби историята. България е толкова силна.

- Аз лично се съмнявам.

- Дето се вика, на Балканите има толкова история, че държавите не стигат за нея. За мен е важно Македония да влезе в НАТО и Европейския съюз, за да си гарантираме границата.

- Това ще стане с компромис от наша страна, свързан с историята ни?

- Какъв е компромисът? За кое?

- Ами с нещо да се съгласим, че не е българско, че е общо, че се отказваме.

- Първо, за да влязат в Европейския съюз, освен Договора за добросъседство, трябва да минат знаете ли колко процедури. Не виждам с какво могат да ограбят българската история. Ако се опитат или се явят такива настроения, те ще срещнат много тежък отпор.

- Две други теми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта