Премиерът Бойко Борисов пред парламента: Няма да допуснем Европа на 2 скорости

Бой по корупцията, кохезионната политика и свързаността на региона са приоритетите на кабинета

Не трябва да допуснем Европа на две или повече скорости и кохезията да отпадне. Това заяви като обобщение на дебатите в народното събрание премиерът Бойко Борисов относно разискванията относно Бялата книга за бъдещето на Европа. Дискусията бе инициирана от БСП и лидера на партията корнелия Нинова, която отсъстваше от заседанието заради форум на Социнтерна в Ню Йорк. “Ако искаме да сме на първа скорост в ЕС, трябва да се атакува чакалнята на еврозоната, бой по корупцията, реформите, кохезионната политика и свързаността на региона да се развива”, заяви Борисов. И продължи: “Ако не искаме да се движим на първа скорост, другите не са ни длъжни. Не виждам смисъл тук да философстваме - ще възложат, ще напишат анализ, до септември ще имаме вектори по всички линии”.

Той припомни, че председателството на страната ни на Съвета на ЕС не означава овластяване, а лансиране на приоритетите на страната и синхронизиране дейността на 27-те страни членки. Борисов подчерта, че за България е основен приоритет страната да запази ролята си на транзитен център, а проектът за газов хъб “Балкан” е ключов, защото ще допринесе за диверсификация на източниците и маршрутите на газ в България и Югоизточна Европа и ще бъде платформа за търговия с газ за целия регион.

Разискванията продължиха повече от 2 часа и депутатите решиха външният министър Екатерина Захариева да предоставя периодично актуална информация за развитието на общоевропейския дебат относно Бялата книга за бъдещето на Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика