Премиерът Бойко Борисов: Спечелихме малка битка по пакета „Мобилност“ (обзор)

Превозвачи протестираха и в София и блокираха движението пред сградата на Представителството на Европейската комисия. Снимка: Булфото

Отложиха разглеждането на промените за 1 април

Превозвачи протестираха в София и Страсбург

Макар и много трудно, продължаваме да печелим малки битки по пътя да защитим справедливостта във връзка с пакета “Мобилност”. Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като се разбра, че председателят на Европейския парламент Антонио Таяни оттегли точката за пакета от дневния ред на заседанието на ЕП.

“Вчера съм разговарял с много мои колеги, шефове на партии. Да не се радваме предварително, а точно обратното, да се надяваме, че при следващото гласуване всички евродепутати от България ще гласуват и ще са там”, заяви премиерът.

Според Антонио Таяни спорният пакет “Мобилност” трябва да се разгледа отново в транспортната комисия, заради множеството предложения за промени. По думите му са постъпили 1224 предложения за изменения на първоначалните текстове.

“Следва пореден опит пакет “Мобилност” да бъде вкаран в транспортната комисия в понеделник, да го гласуват във вторник, за да влезе на малката пленарна сесия на 3 и 4 април. Това би било нередно, ние ще се опитаме да попречим на това”, коментира евродепутатът Ангел Джамбазки.

По време на дебатите в ЕП за пакета от Европейската народна партия заявиха, че е по-добре да няма споразумение, отколкото да има лоша договореност. Социалистите и демократите се обявиха срещу задължителното връщане у дома на шофьорите и призоваха за гъвкавост. Европейските консерватори и реформатори посочиха, че този ЕП е изгубил възможността да постигне отстъпки. “За” промените се обявиха от групата на зелените и от Европейската обединена левица.

Решението на Таяни не отказа българските превозвачи и те излязоха на протест в Страсбург, заедно с колегите си от Румъния, Полша, Литва и Латвия.

В София колегите им блокираха движението пред сградата на Представителството на Европейската комисия. И се заканиха, че протестите няма да спрат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България