Премиерът Бойко Борисов: Спираме строителството на АМ“Струма“ на лот 3.1 докато не се намери най-доброто решение за археологията и магистрала

„За два месеца спираме строителството на лот 3.1 ,за да се намери решение как да запазим археологията и да направим магистрала Струма", това каза премиера Бойко Борисов, след като близо един час гледа мястото където бе открит античния римски град, датиран от 3-4 век след Христа край Благоевград.

Очаквам до два месеца инженерите и експертите да ми дадът най-доброто решение. Борисов пристигна на археологическата площадка заедно с министрите на финансите, транспорта, регионалното развитие и културата. Тук бе и шефът на  АПИ Дончо Атанасов.

На разкопките бяха и протестиращите, които заявиха пред премиера, че искат на всяка цена да се запази античният град, но и магистралата да продължи.  Борисов отиде при тях и разговаря като ги попита те какво предлагат. Буквално на полето се проведе едно своеобразно обществено обсъждане на това как да се случат нещата, че да не  загуби нито археологията, нито пътя.

Няколко варианта се коментираха направо пред гражданите- единият да се премести трасето, което ще струва 50 млн.лева и четири години забавяне на лота. Друг вариант е да се разкрие целият античен  град, който е над трасето за магистралата и там да отидат милионите за консервация и реставрация и да се направи един музей на открито. А в долната част, която сега е намерена, да се извадят най-ценните гробници. Това предложиха археолозите.  Имаше предложение и с тунел да се мине под разкопките.

Дотук са дадени 20 милиона лева за отчуждителни мероприятия, над 2 милиона лева за разкопките, ако се премести по-ниско трасето пък има опасност ако придойде река Струма да залее магистралата , сложно е,затова ще изчакам специалистите да се произнесат и да ми дадат най-изгодния вариант, каза  премиерът Борисов.

Хората ми благодариха, че започнахме  магистралата, така и открихме археологията, ще направим всичко възможно да се запази. Ако трябва, ще се мести и трасето, макар това да е рисково, каза още Борисов преди да отпътува с министрите за Петрич, където ще посети други археологически разкопки, тези на древния град Хераклея Синтика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България