Премиерът Бойко Борисов с 10-годишна прогноза: Балканите ще са най-хубавото място за живеене

Проекти за 30 млрд. евро ще променят региона, каза министър-председателят

След 10-15 години Балканите ще са най-хубавото място за живеене, а най-важните инфраструктурни проекти за региона ще струват около 30 млрд. евро. Тази прогноза направи премиерът Бойко Борисов пред участниците в 9-я зимен университет на МГЕРБ в Сандански преди да отпътува за Лондон за форума с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), който е посветен точно на инвестиционното бъдеще на Западните Балкани.

“Там, където има бизнес, стокообмен, газопроводи - няма войни и е спокойно, обобщи Бойко Борисов. И припомни историята на региона: “Били сме клани, избивани и завладявани през годините”. А след това отбеляза:

“Без нормални отношения с Русия, Турция и САЩ, които имат интерес на Балканите не може, на Балканите трябва да се внимава. Всички се чувстваме велики и лесно се възпламеняваме. Регионът ще процъфти, ако има баланс на интересите”.

Премиерът подчерта, че вече интерес към региона имат и Китай, Япония, Саудитска Арабия и Великобритания.

Припомняме, че Борисов ще открие заедно с президента на ЕБВР Сума Чакрабарти срещата между лидерите от Западните Балкани, а целта е да стартира създаване на единно инвестиционно пространство, укрепване на бизнес средата в региона и улесняването на чуждестранните инвестиции.

Очаквано, премиерът Бойко Борисов ще очертае и дневния ред на българското евро­председателство за Западните Балкани.

Напрежение

ЧЕЗ държавен, ами ако се напият?

“Преди време България беше като дискотека, защото имаше режим на тока, когато бяха държавни електроразпределителните дружестват. Така премиерът Бойко Борисов мотивира позицията си против искането на БСП за одържавяване на електроразпределителните дружества. Той допълни, че държавата е много лош стопанин и разказа на младите за режима на тока преди години. “Тогава дъщеря ми беше бебе и следяхме кога ще има ток, за да я къпем. Дебнехме служителя от енергото да не се напие и да пусне тока след 2-3 часа и да изпуснем някой мач”.

“Колегите от БСП, да приемем, че добронамерено казват държавата да извади 380 млн. евро да я купи. Първо защо ги продавахме? Защо по време на техните правителства от 2005 г. не си ги откупиха обратно и защо само ЧЕЗ да купим, а “Енерго Про” и ЕВН защо не ги купим”, попита министър-председателят.

“Ако тръгнем да изкупуваме така, защо не изкупим и “Нефтохим Бургас”, защо не изкупим и банките обратно, да върнем всичко на държавата, защо само ЧЕЗ”, допълни Борисов и категорично заяви: “Не може да ни обвиняват за всичко”.

“На Теменужка й казах: Дай си оставката, защото при липсата на здрав разум, отстрани какво изглежда – приятели на енергийния министър купили ЧЕЗ. Това чува публиката, но това няма нищо общо, не е истина. Частни компании са се разбрали, държавните регулатори ще ги наблюдават, но аз не мога да оставя и нейната, и нашата репутация да има някакъв подтекст в нея”, подчерта Борисов и обясни,че е посъветвал Теменужка Петкова да си даде оставката, за да се запази репутацията на ГЕРБ.

КОНТРА ОТ “ПОЗИТАНО” 20

Питаме Чехия за сделката

Настояваме премиерът Борисов да обясни в парламента дали е водил разговори с премиера на Чехия по сделката за ЧЕЗ. Правителството ангажирало ли е държавната банка за развитие за финансиране на тази сделка?” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова вчера. Тя предупреди, че социалистите ще отправят въпроси и към европейските институции. “Питаме чешкото правителство – по време на посещението, водени ли са разговори, поеман ли е ангажимент от Бойко Борисов по тази сделка и какъв? Дали държавата ще финансира през банката за развитие нечий частен интерес?”, каза още Нинова. Последният є въпрос бе опроверган още вчера от ББР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика