Премиерът Бойко Борисов: Това са нашите Балкани и нашата Европа, трябва ни единство за мир

ЗАГРЕБ. От специалния пратеник на "Труд"

„Това са нашите Балкани и нашата Европа, затова заедно трябва да решим проблемите в региона“, каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти след срещата на 4 очи с хърватския си колега Андрей Пленкович. Фокус на разговора им беше напредъкът по програмите на българското председателство, чиято цел е да доведат до сближаване на страните от региона на Западните Балкани със страните в Европа. Посещението му в Загреб е част от двудневната работна визита на министър-председателя в Хърватия и Украйна. В официалната делегация на премиера е и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Хърватският министър-председател поздрави Борисов за начина, по който България изпълнява своето председателство на Съвета на ЕС и реализира приоритетите от програмата си. Пленкович изрази надежда за двустранно сътрудничество и развитие в икономическо отношение между Хърватия и България

Борисов изрази притеснението си по отношение на проблемите в региона. "Трябва заедно да решим конфликтите на Западните Балкани. Знаем какво е положението в Босна и Херцеговина, Косово, както и спора за името между Гърция и Македония. Залата, в която сме в момента, е символична, тук само преди 27 години и хора са били разстреляни, затова нека не допускаме да се случи нещо подобно отново", отбеляза премиерът.

„За да постигнем краен резултат в решаването на проблемите на региона ни, трябва Хърватия да продължи развиването на започнатите теми от българското председателство на Съвета на ЕС, когато домакинстват Съвета на Европа“, обясни премиерът Борисов.

Той благодари на Пленкович за възможността да се открие паметник на патриарха на българската литература Иван Вазов в Загреб.

„Под игото“ например е сред творбите, които са преведени на хърватски. Откриването на паметника е мил жест, каза Борисов, припомняйки деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Той добави, че освен в Загреб паметник на Иван Вазов има и в Рим.

Борисов подчерта, че всеки 24 май България има привилегията да посещава папата в Рим.

„В петък направихме нещо ново за Балканите. Заедно със колегата ми от Македония Зоран Заев се поклонихме пред мощите на Св. Кирил, а папата прие поканата да посети България и още една държава от региона", отбеляза министър-председателят.

По-рано в самия край на брифинга Борисов се пошегува, като пожела на Модрич неговият отбор да победи. Така премиерът припомни, че днес вечерта ще присъства в Киев на финала на Шампионската лига, където се срещат мадридският "Реал" (в който играе хърватинът Модрич, бел. ред.) и "Ливърпул".

Борисов и Фандъкова окриха паметник на Вазов в Загреб

„Иван Вазов винаги ще бъде гарантът за чистотата на българския език. Той е гениален творец не само за България, но и за Балканите“, каза министър-председателят Бойко Борисов на откриването на паметника на Иван Вазов в парка „Бундек“ в Загреб. Премиерът и кметът на София Йорданка Фандъкова бяха посрещнати с традиционни носии и духов оркестър.

Борисов обърна внимание на творчеството на Вазов:

„Колко е обикновен и в същото време гениален и пророчески, отчитайки не само характера на българина, но и на целите Балкани“, отбеляза Борисов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова изрази своите благодарности за сътрудничеството на за създаването на паметника:

„Благодаря за това, че българите, които живеят тук, ще имат къде да поднесат цвете на 24 май. За всеки българин Иван Вазов е символ на българския език“, отбеляза Фандъкова като уточни, че паметникът е символ, който ще кара българите в Хърватия да се чувстват като у дома си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика