Премиерът Бойко Борисов: Трябва да нормализираме отношенията с Русия и Турция (обзор)

България ще настоява за запазване на кохезионните фондове

Премиерът се извини на гражданите на София за полицейската охрана и притесненията

„Ако има тема, където България ще се държи най-твърдо и безпристранно по време на председателството, това е темата за кохезионните фондове.” Това заяви на брифинг премиерът Бойко Борисов след първото заседание на българското правителство и Европейската комисия в НДК.

Борисов бе категоричен, че кохезионните фондове са жизненоважни за малките държави като България. Той подчерта, че най-безрисковата перспектива за Балканите е да се изгради инфраструктурата в региона. „Мисля, че това ще даде възможност за по-голяма конкурентоспособност, инвестиции, туризъм и сближаване на хората”, посочи Борисов.

Премиерът припомни, че „Турция, и Русия са големи съседи на Европейския съюз”. „Моето мнение е, че трябва да нормализираме отношенията с тях. Но това ще бъде тема на Европейския съвет”, заяви министър-председателят и допълни, че спазването за споразумението за миграция е изключително важно за Европейския съюз.

„Благодарение на Турция мигрантският поток намаля в пъти. Ние държим стриктно за спазването на закона за свободата на медиите. Ще търсим друга форма да подобрим отношенията между Европейския съюз и Турция. Надявам се това да се случи – за доброто на региона и на Европейския съюз”, допълни Борисов.

По темата за присъединяването на България към Шенген премиерът призова клишето „Българи и Румъния” да изчезне скоро, защото не го заслужаваме. „Всички мои правителства досега са спазвали стриктно критериите и всичко, което е трябвало да си напишем като домашно, сме го направили. България е във валутен борд с огромен фискален резерв”, каза още Борисов. Той изрази надежда скоро да влезем в чакалнята на еврозоната.

Премиерът благодари на Жан-Клод Юнкер за разработения европейски проект за газовия хъб „Балкан”. „Той дава възможност България да не бъде наказана, да не бъде изолирана. Да се възстанови правдата и България да бъде център не само на газоразпределянето, но и за доставките на различен вид газ”, обясни Борисов.

„Освен руски, в схемата има азерски, има румънски и газ от местно производство. Когато говорим за газов хъб, не говорим за транзит, а за истинска диверсификация и спазването на третия енергиен пакет. За даването на възможност България да се върне на мястото, където беше”, обясни той.

„Докато ние бяхме най-лоялният член на ЕС, спазвайки и санкциите и искайки да запазим приятелите си от Украйна, тогава Руски поток се трансформира в Турски поток”, коментира премиерът. „Благодаря на Комисията, че успя да защити интереса на България, защото да бъдеш лоялен, не означава да бъдеш наказан”, изтъкна Борисов.

Премиерът се извини на гражданите на София за полицейската охрана и двудневните притеснения заради гостите от ЕС. „Другата тежка среща ще е на 16-17 март. Нямаме друга сграда, където да направим председателството", поясни Борисов.

 

„Биовет” взима 100 млн. евро по Плана „Юнкер”

Ще бъдат изградени нови мощности в Разград и Пещера

Разкриват 210 работни места

Българското председателство на Съвета на ЕС започва с финансиране в размер на 100 млн. евро по Плана "Юнкер" за предприятието „Биовет” на бизнесмена Кирил Домусчиев. Заемът се отпуска от Европейската инвестиционна банка. Той има за цел повишаване на нивата на производство и научно-изследователска дейност в областта на животните. В резултат на финансирането ще бъдат създадени 210 работни места в селските райони на България. Проектът обхваща проектирането, изграждането и управлението на две нови съоръжения: съоръжение за ферментация в Пещера, в което ще се произвеждат активни вещества, хранителни добавки, ензими, пробиотици и готови лекарствени препарати за подобряване здравето на животните и човешкото здраве, както и нов завод в Разград, за производството на ваксини за животни. Проектът ще даде възможност на предприятието да провежда научноизследователска и развойна дейност в областта на микробиологията и разработването на нови продукти, като ваксини и ензими.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и премиерът Бойко Борисов присъстваха на подписването на споразумението от зам.-председателят на ЕК Юрки Катайнен, земеделският министър Румен Порожанов и изпълнителният директор на "Хювефарма", чието дъщерно дружество е "Биовет".

 

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер:

България в никакъв случай не е най-корумпираната!

„Българското правителство се бори с корупцията и постига значителен напредък в последните години. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на пресконференция в Зала 6 на НДК след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство.

Юнкер обяви, че е убеден, че този проблем ще намери своето решение, което ще покаже, че в никакъв случай България не е най-корумпираната страна. „Проблем с корупцията в България има, но го има и в други страни”, коментира още той.

Шефът на ЕК подчерта, че в страната ни „бюджетният дефицит е нещо непознато, безработицата пада и всичко това показва, че е постигнат сериозен напредък.”

„Всички държави-членки имат правото и задължението да станат членове на еврозоната. Всички, които отговарят на изискванията имат това право и задължение”, посочи той. „Не съм казвал, че България трябва да стане член на еврозоната утре в 12.00 часа, а казвам, че България е на добър път”, коментира Юнкер.

За пореден път той бе категоричен, че „мястото на България е в Шенген”. „България изпълнява всички условия за Шенген. Мисля, че в това отношение има правителства, които засега блокират присъединяването й, въпреки реалността”, посочи Юнкер и уточни, че ако трябва, въпросът за присъединяването може да се повдигне и на Европейски съвет.

 

Официалните гости вдигнаха тост с Дорнфелдер

Представяме пред евроделегатите модерното лице на родното винарство

0203.inddНа официалния коктейл по случай старта на българското председателство на Съвета на ЕС над хиляда високопоставени гости и членове на европейските институции вдигнаха наздравици с уникалните български вина. Еврогостите опитаха от нестандартния сорт Дорнфелдер, който се отглежда единствено от избата New Bloom Winery в Съединение.

Според експертите качеството на виното се дължат най-вече на добрия тероар – производителят работи с изцяло собствени лозови масиви в Тракийската низина. New Bloom Winery е избрана да представи своите вина и на още няколко ключови събития в рамките на председателството, като модерното лице на родното винарство.

Серията вина New Bloom се появиха на пазара тази пролет със заявката за атрактивни вина в стил Нов свят с модерна визия. New Bloom включва едно бяло вино – купаж между Совиньон блан и Шардоне, както и розе – купаж от Каберне Совиньон, Каберне Фран и Сира. От зимата към тях бяха добавени червеното Дорнфелдер и Регент.

„Дори наши партньори от Германия са учудени колко добре се развиват немските сортове Дорнфелдер и Регент тук. Климатичните условия, почвите, слънцегреенето и като цяло богатството на тероара, им дават възможност да разкрият неподозиран потенциал”, коментираха от българската изба. Тези два сорта изискват контролиран добив на гроздето, за да се гарантира, че само най-доброто ще отиде за ферментация. Периодът на гроздобера също е от изключителна важност, защото само няколко дни забавяне може да коства цялата реколта, коментират винените технолози. Гроздето се бере на ръка и се транспортира в отделни касетки до избата, която е само на 6 км от лозовия масив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия