Премиерът Борисов: България и Турция показват как се пази границата на ЕС

България и Турция на практика показват как се пази границата на ЕС. Това каза премиерът Бойко Борисов на 11-ия летен университет на МГЕРБ под мотото „Само истината, НЕ на фалшивите новини“ в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“.

„Натискът особено през летните месеци е голям. Огромни усилия струва това на държавата, на мен самия. Виждате как цели държави с мощна икономика се тресат, предизвикат се катаклизми, каквито никога не сме очаквали. Затова България може да бъде модел. Веднъж със запазването правата на човека, което винаги сме извеждали в култ. Втори път с изнесени центрове извън ЕС чрез споразумение, каквото след срещата във Варна между Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и президента Ердоган, със санкцията на Европейския Съвет, показа, че едно изключително работещо споразумение. Само днес имаме над 150 мигранти, които от Гърция и Турция са задържани от нашите славни граничари и военни“, коментира Борисов и добави, че съответно не са допуснати да влязат на територията на страната.

"При координираните ни действия с Турция, с Гърция имаме и споразумение, са върнати там. Единствената страна в ЕС. Сиреч, може", заяви премиерът.

Във Виена в петък на срещата на ЕНП България ще бъде показана като модел, каза още Борисов. „Неслучайно Манфред Вебер ни вярва. Накарах го да дойде, да снима, да гледа, да пипа това, което вижда. Да види, че Черно море е точно толкова топло, проходимо, красиво, както и Средиземно море или Бяло море. Толкова туристи има и тук. Всички сме свидетели как по плажовете на Испания буквално все едно правят военни учения. Пристигат лодките и бягат измежду кърпите на хората. За Италия да не говорим, за нашите съседи, но ние просто показахме как става. Много усилия, много воля, много труд, много инвестиции. Разбира се, за разлика от други колеги в Европа, ние сме благодарни за солидарността, която ЕС чрез ЕК в лицето на 320 млн. лв., които още не можем да ги похарчим, защото текат обществените поръчки, но сега вече виждате стотици нови джипове, термокамери, оборудване, подпомагат нашите служители, които обезпечават тази дейност. Водихме го и на най-голямото в Европа КПП „Капитан Андреево“ и „Капъкуле“, коментира Борисов.

Според него подобно има сигурно между Мексико и Щатите някъде. „Над 15 000 автомобила се обработват. Гастарбайтерите от Германия минават през България. Над 1500 ТИР-а на денонощие. Може да си представите. Инфраструктурата ни отесня. Българите забравят бързо от „Тракия“ и „Марица“ да видят какво е било. Така и стана, но викам: „Нека да им е удобно“. Това е един не само успех за спокойствието на българите, но и модел как трябва да действа Европа. Затова разбирам егоизма на много от колегите, защото Гърция е в Шенген, но когато България, Сърбия, Македония не са в Шенген, по суша, ако при друго правителство, което не може да се справя, дойдат мигранти, до Амстердам няма какво да ги спре“, допълни премиерът. „Въздухът и водата, морските и въздушните граници, просто сте длъжни да ни приемете. То не за друго, чисто като политическа оценка. Всякакви други измишльотини, мониторингов механизъм, еди какво си, това няма нищо общо едното с другото. И по линия на американските служби, и на европейските България се справя най-добре с границите в Европа. Затова във Виена в петък на срещата на ЕНП България ще бъде показана като модел“, каза още Бойко Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика