Премиерът Борисов: България получи поздравления за активната работа по въпроса с миграцията

Всички лидери от ЕС поздравиха България за активната й и успешна работа по време на председателството на Съвета на ЕС по темата миграция. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел, където участва в работна среща по въпросите на миграцията и предоставяне на убежище, свикана от Европейската комисия, съобщиха от правителствената информационна служба.

Правителствените и държавните ръководители подкрепят позицията на България по въпроса с решаването на миграционния натиск в Европа. Френският президент Еманюел Макрон определи позицията ни като добра, подредена и технически издържана. Той поздрави българския премиер за работата на България по бежанския въпрос и за доброто сътрудничество с Турция. „Така построена като конструкция темата миграция може да бъде решена за съвсем кратко време. Ако всяка една от страните с външна граница направи като България по темата, въпросът ще бъде решен“, смята министър-председателят. Той допълни, че финансирането на страните на първа линия трябва да продължи, за да се гарантира, че бежанската вълна ще спре. Българският премиер посочи, че е необходимо да има гъвкави споразумения за изнесените центрове за мигранти извън територията на Европа. „ В тези центрове трябва да има освен медицинска, и юридическа помощ, за да се прекрати това масово тръгване от Африка, Азия и други места“, уточни още Бойко Борисов.

„Ние имахме позиция, че не бива да сме една от няколкото държави, в които да се дават огромни пари без ясни резултати“. Това заяви министър-председателят по отношение на обвинението на председателя на БСП Корнелия Нинова, че „е действал унизително за българския парламент“ за т.нар. експериментални молекули за онкоболните. „Аз й казах, че ще говоря с Цветанов да се свика председателски съвет, да слушат какво ще предложат – аз съм „ЗА“. Това, което казва, че съм тъпкал парламентарна демокрация, е лъжа. Виждам по телевизиите пресконференция на БСП и гледам – тя ми се е обаждала, разпореждала ми, аз съм мислил, бил съм колеблив“, коментира още той.

По темата за исканията на майките на деца с увреждания, Борисов посочи, че в най-кратък срок чака от министрите решение по въпроса и правителството ще направи всичко необходимо за тях след като види разчетите и финансовите възможности на държавата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България