Премиерът Борисов: България ще открие генерално консулство в Ерусалим (ВИДЕО, СНИМКИ)

Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху в Тел Авив. Снимка: Цветан Томчев

Нетаняху се надява това да е първата крачка към преместване на посолството ни от Тел Авив

Започна срещата между премиера Бойко Борисов и израелския му колега Бенямин Нетаняху в Ерусалим. Това е втора за тази година среща на двамата премиери.

„Приятелю Бойко, радвам се, че си тук. Ние сме не само, но и лични приятели от дълго време. Но има специална връзка и между народите на България и Израел, има едно много специално приятелство. Отражение на това, разбира се, са честите визити и разговори, които водим помежду си. На всеки няколко седмици ние разговаряме. И много се радвам, че имаме възможността да те приветстваме тук, за да можеш да почетеш паметта и да почетеш делото, свързано със спасяването на българските евреи по време на Холокоста. Оценявам решението ти за откриване на почетно консулство на България в Ерусалим и се надявам на това да е първата крачка към откриване на българско Посолство в Ерусалим”, обърна се към Борисов Нетаняху.

Борисов благодари за топлото посрещане. „Вчера говорих доста по темите за контратероризъм. Трябва да положим огромни усилия да се фокусираме върху мозъка на хората, това, което мислят, защото вече чрез интернет няма граници, намираме се в друго пространство. Технологиите напреднаха, дронове, самолети, ракети, най-умни, ако щете, и в същото време виждаш с едно хвърчило могат да направят поразии, каквито трудно могат да се предотвратят. Затова паралелно с всичко трябва да се преборим и за мозъците на хората, да обясним колко важна е религията за всеки един от нас, но в същото време най-важен е мирът, толерантността и разбирателството”, заяви Борисов.

Той допълни, че се надява до края на годината да има смесеното заседание и Нетаняху да направи посещение в България.

„Днес следобед ще имам среща с роднини на загиналите при атентата в Сарафово. Защото той беше насочен срещу израелски граждани, но загинаха и български граждани, на нас също ни беше нанесена щета. Но пък тогава видяхме, че нашите правоприлагащи органи и служби работят като една. По-късно се надявам заедно на паметника да почетем това, което е направи българския народ, на Паметника близнак, какъвто има в София, в Тел Авив, за това, което е направил българския народ, спасявайки българските евреи, Каза още Борисов.

„Биби е много информиран човек, а това е важно за нас, защото дали ще продължи миграционната вълна, на какви етапи, ще намалее ли, ще се увеличи ли… Важен е и инвестиционният климат, санкциите, взетите решения, той е един изключително добър посредник между Щатите, Русия. И никъде другаде не е направено, 5 израелски самолета с туристи дневно има за България. И не на последно място, генерално почетно консулство за цял Израел в Ерусалим. Така че да улесняваме българските и израелските граждани.

Бенямин Нетаняху обяви, че основни акценти на разговора му с Борисов ще са киберпрестъпността, тероризма, земеделието.”Най-ценното е отношението на симпатия и почит, което таи нашият израелски народ към българския народ, също така и на българските евреи, които живеят в Израел. Това е така, защото смятаме всички, че сме част от една цивилизация. Но тази цивилизация в момента е подложена на атаки, най-вече от радикални фракции, на радикален ислям по-специално и тероризмът, който е проводник. Атакуват нас, атакуват араби, атакуват европейци, американци, всички. И вие също бяхте потърпевши на една такава атака в България. И затова това, което правим заедно, е да насърчим едно добро бъдеще, а не едно минало на насилие. Надявам се в рамките на разговора да се фокусираме върху това как да се борим за доброто и да противодействаме на злото, за да имаме по-добър свят. Имаме много да обсъждаме”, каза още Нетаняху.

Веднага след срещата с Нетаняху Борисов ще разговаря с роднини на загиналите при атентата в Саафово през 2012 г.

В края на посещението си в Израел, Борисов и Нетаняху ще открият паметник, посветен на спасяването на българските евреи през Втората световна война ще бъде открит в Тел Авив. Той е идентичен на открития в София през 2016 година по време на посещението на израелския президент Реувен Ривлин в България. Паметникът ще бъде монтиран в крайбрежната зона на Тел Авив. Дизайнът на паметника бе променен по предложение на Комисията по паметниците към община Тел Авив. Размерът на прочутата „Звезда на Давид“ е намален, което го отличава от софийския.

Правителството отпусна 36 000 лева. за промяна в дизайна и нова отливка на паметника, изработен от скулптора Момчил Цветков по договор с Държавния културен институт към Министерството на външните работи.

Докато течеше срещата на Бойко Борисов с Бениамин Нетаняху, пред сградата се проведе протест на пенсионирани полицаи. Насъбралото се множество желае от правителството да бъдат признати 7% надбавки за съпрузите на работещите в полицията заради несигурност на трудовата им заетост при честата промяна на назначенията в различни региони на страната. Ако исканията на протестиращите бъдат удовлетворени, с каквито привилегии се ползват военните в Израел, то държавата трябва да отдели от бюджета си допълнително около 7 млрд. шекела (1,4 млрд. лева).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България