Премиерът Борисов: Българо-македонската комисия получава още 6-7 месеца да свърши работата си (ВИДЕО)

Темата за присъединяването към ЕС на Македония и Албания не е приключила, просто е отложена за май месец при хърватското председателство. Отчетени бяха усилията, положени в двете страни. Огромната част от страните в ЕС са за присъединяването на Македония и Албания. Това коментира пред български медии в Брюксел премиерът Бойко Борисов след заседанието на Съвета на ЕС.

По думите му обаче, снощи е станало ясно, че има страх от разширяването. „Да, има страх от разширяване – такъв е спорът. Но по никакъв начин нито Берлинският процес, нито този процес е приключил снощи“, каза премиерът и добави: „Всяка от държавите има своята логика, никой не е казал „не“, всеки казва „добре, но нека да се подготвят максимално добре“. Няколко месеца не са вечност“. Министър-председателят Борисов отбеляза, че е разговарял с колегата си от Република Северна Македония Зоран Заев. „Свършил е много работа и има още какво да се направи“, подчерта Борисов. Той напомни, че когато България е направила своя цивилизационен избор, всички политически партии в страната ни са били категорични, че това е нашият европейски път.

Фактът че не се договорихме за писмено решение на Съвета на ЕС показва, че голямата част от държавите са за тези две страни да получат своята перспектива, коментира още премиерът.

Борисов посочи, че забавянето на датата за преговори за присъединяването на Македония ще даде допълнително време за работа на българо-македонската комисия. "Това е едно немалко време от 6-7 месеца, за комисията, която обсъжда историческите въпроси, да свърши работата си. Така че, българите могат да бъдат спокойни, че присъединяването на Македония няма да е в ущърб на България", подчерта той. "Всички обсъждания вървят с нашата декларация (позицията на България за присъединяването на Македония - бел.ред.)", добави той.

По отношение на Многогодишната финансова рамка, която европейските лидери предстои да обсъждат, министър-председателят Борисов бърна внимание, че е важно да не пострадат кохезията и земеделието и да се наблегне повече на иновациите и киберсигурността.

На въпрос на медиите относно предстоящия европейски доклад по механизма за сътрудничество и проверка за България, премиерът Борисов заяви, че е оптимист. „Изпълнили сме всички препоръки. Няма нито една дума, по която Брюксел да е искал наше решение и ние да не сме го изпълнили“, заяви министър-председателят.

По повод американските мита върху стоки от ЕС, които влизат в сила днес, Борисов подчерта, че санкциите не засягат пряко страната ни.

Той повтори, че България няма да налага оръжейно ембарго срещу Турция, още повече, че снощи бе постигната договорка за прекратяване на огъня в Сирия.

Премиерът отново увери, че правителството няма да се меси по темата с промените в ръководството на футболния съюз. "Това си е работа на БФС, ние няма да се месим. "Аз съм казал само, че с това ръководство няма да работим. Не веднъж съм казвал, че ако БФС предложи програма за развитието на детско-юношеския футбол сле готови да работим с тях. С това ръководство да седна да говоря - с Борислав Михайлов, и да поема всичките му негативи, няма да стане", каза премиерът Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България