Премиерът Борисов в Благоевград: Вместо спорове и бой, заедно честваме паметта на героите (Снимки: Цветан Томчев, ТРУД)

Бойко Борисов и Зоран Заев на съвместното честване на 115-тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Снимка: Цветан Томчев

Зоран Заев: Така се изгражда приятелство и добросъседство

Снимки: Цветан Томчев, ТРУД

Успяхме да направим така, че вместо спорове и бой, заедно честваме паметта на героите. Всички ние дадохме пример в Европа. Това заяви премиерът Бойко Борисов на церемонията по съвместното честване на 115-тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, на която присъства и македонският му колега Зоран Заев. Тя се провежда на централния площад "Македония" в Благоевград.

"Поздравявам колегата Ципрас и колегата Заев, че един десетилетен спор за името на Македония приключи. А какво ни даде това и какво ни даде договорът за добросъседство с България? Това че Македония получи покана от НАТО и ЕС", изтъкна Борисов.

„Успяхме да направим така, че вместо спорове и бой заедно се радваме и честваме героите. Те тогава не са се делели. Били са се рамо до рамо и заедно са загинали“, каза премиерът.

По думите му това, че на церемонията по повод Илинденско-Преображенското въстание има македонски и български знамена дава пример в Европа. Борисов посочи, че благодарение на всички на Съвета темата за Западните Балкани е била поставена и не слиза от европейския дневен ред.

"Най-тежките преговори ги проведохме ние на Балканите: България, Македония, Гърция, Сърбия и т.н. Тази тема беше поставена и не слиза от европейския дневен ред", каза той.

"Благодаря за поканата да присъствам днес тук. Така се изгражда приятелство и добросъседство, така се мисли за регионалния мир и стабилност", каза на свой ред Зоран Заев.

На този ден отбелязваме и първата годишнина от договора за приятелство между България и Македония, припомни Заев. "Няма по-голям символ от това. Правителствата на Македония и България показаха висша политическа отговорност. Разпознахме момента и го сграбчихме", подчерта той.

"Македония и България си подадоха ръце. Ръката на България дойде в най-точния момент. Помощта, която през последните 12 месеца получихме от България и от правителството на премиера Борисов, беше от изключителна важност за нас. Имаме историческия шанс да станем част от НАТО и ЕС. Аз знам, че България, както и до сега, ще продължава да бъде наш помощник", каза македонският гост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България