Премиерът Борисов: Доста неща сме направили в полза на Руската федерация, те ги оценяват

Снимка: Пламен Стоименов

Доста неща сме направили в полза на Руската федерация, няма да ги коментирам, но тяхното ръководство дълбоко ги оценява. Това каза министър-председателят Бойко Борисов при пристигането си в парламента, където ще отговори на въпрос на депутата от БСП Антон Кутев относно националната политика на правителството на Република България за развитие на отношенията с Руската федерация за успешно реализиране на българските национални интереси.

Премиерът акцентира върху общите енергийни проекти - АЕЦ "Белене" и газопроводът Балкански поток.

"Преди години бяхме против АЕЦ "Белене". Тогава не знаехме колко е ескалационният индекс, колко струва централата. Имахме огромни задължения и арбитражен съд в Париж. Нямахме подписан договор, за да знаем каква ще е цената и колко ще се оскъпи през времето. И затова и бяхме против“, обясни премиерът. Той припомни, че в момента са подадени 12-13 оферти и някои от тях действителност заслужават внимание.

"Сега хипотезата е съвсем различна. Имаме няколко оферти за строежа на централата. Имаме два български реактора, имаме Росатом, Дженерал електрик, Фраматом от Франция и т.н. Както Денис Мантуров вчера каза - прекрасно сглобени проекти. Парламентът трябва да вземе решение какво ще е участието на държавата в проекта", каза Борисов.

„Що се касае за „Южен поток“ – знаете защо беше спрян и няма да го коментирам, за да не дразня. Огромният натиск и на САЩ, и на голяма част на държавите в Европа: и срещу „Северен поток“ и срещу „Южен поток“ го правеха невъзможен. Положихме огромни усилия и президентът Путин, и премиерът Медведев и съответно с колегите от Саудитска Арабия, за да може да се сглоби така проектът, че газопроводът вече да се строи от днес. Срокът е много кратък – до 1 януари, мисля, че и колегите в Сърбия няма да успеят, зависи каква ще бъде зимата. Той стартира – за над милиард евро ще текат процеси, най-малко ДДС вземаме в полза на държавата“, добави още премиерът.

"В момента проектът стартира за над 1 млрд. евро. и, както ми каза финансовият министър - най-малкото ще вземем ДДС от него", посочи Борисов.

Единственият проблем, който имаме, е този, който руската страна винаги е поставяла, и при ваши правителства - са лицензите на оръжейните заводи. Един ден ще трябва да седнем и да кажем какъв компромис може да се постигне между нас и Русия по тази тема. Други нерешени проблеми с Русия нямаме. Стараем се да водим балансирана политика, каза министър-председателят.

На въпрос от Кутев дали правителството ще подкрепи свалянето на санкциите на ЕС срещу Русия, той отговори: "Ако някой си мисли, че може да придвижи проблема със санкциите срещу Русия, просто заблуждава хората. Много държави говорят против санкциите, но после гласуват за тях. Може би е лицемерно. Ако Минските споразумения се спазват, то тогава ще паднат и санкциите. Виждате, че в момента големите държави в света се бомбардират със санкции и това при всички случаи влияе на търговията".

Премиерът отчете, че от руска страна има интерес към различни отрасли у нас, но докато санкциите са в сила възможностите за икономическо сътрудничество са ограничени.

"Доста неща сме направили в полза на Руската федерация, няма да ги коментирам, но тяхното ръководство дълбоко ги оценява. Както виждате, нямаше реакция на шпионския скандал у нас", добави още Бойко Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България