Премиерът Борисов: Етническата толерантност в България е пример за Европа

"Ìàëå, ìàëå, êîëêî ïàðè ñìå äàëè", âàéêàøå ñå Áîðèñîâ, íî êàçà, ÷å ùå ïðîäúëæàâà òàêà

Целта е във всяко населено място да се инвестира за по-добър живот на хората

Докато бил на посещение в Турция премиерът Бойко Борисов усетил, че колегите му там "много внимателно следят и малко със завист ни гледат как добре си живеем и си подреждаме държавата". Това сподели той пред десетки кметове от Североизточна България, които се събраха в неделя в Шумен, за да обсъдят какви са приоритетните им улици, водопроводи и училища за ремонт от държавата. "Казвам със завист, но с добро, защото етническата толерантност, която е в България, действително е пример в момента в Европа", уточни Боросов. Каза, че докато бил в Турция и хората виждали мерцедеса с българския флаг, спирали и махали сърдечно.

Пред кметовете Борисов за пореден път подчерта, че не дели градовете и селата според управляващите кметове. Вече са факт няколко постановления на Министерски съвет, с които се отпускат средства за благоустрояване, а последното е за 27 млн.лв. Държавата дава, защото от началото на годината до юли са събрани към 1,2 млрд.лв. повече приходи от планираното, подчерта премиерът. "Ако сме живи и здрави с този темп да работим и с тази събираемост, догодина следващите етапи и ще си направим държавата", увери той.

Борисов настоя, когато кметовете му правят списъци с желанията си, на първо място да гледат за водата. "Целта ми е да няма населено място без водоснабдяване. Водата, водоснабдяването, канализацията, асфалта, детски площадки, училища. Децата, като отидат на училище, да им е приятно. Като имате празник, да се съберете в църквата, в обредните домове. Само така ще се опазим от това, което витае", обясни премиерът. Борисов настоя кметовете да внимават с обявяването на обществените поръчки за изпълнение на обектите, всичко да е прозрачно, чисто и качествено изпълнено.

"Целта ни е във всяко населено място в България по нещо да се направи хората да живеят по-добре. Мисля, че от много години по много от населените места нищо не е правено. Искаме да покажем уважение към хората, за да усетят, че като приказваме, че събираме повече пари в бюджета, това не е самоцелно, а отива за вас", обясни премиерът.

После започна да изброява дългия списък на финансирани общини - Лозница, Самуил, Цар Калоян, Антоново, Омуртаг. На последното място, където живеят много мюсюлмани, ще се завършва ремонт на обреден дом. Борисов подчерта, че "в тоя размирен свят българските мюсюлмани са мост за приятелство, те не трябва да служат за разделение. Всички сме български граждани, трябва да се държим заедно. Никой не може да ни помогне, ако не си помогнем заедно, това трябва да ни е в главата на всеки един".

Като дойде ред на шуменската община Венец, Борисов чистосърдечно призна, че кметицата Нехрибан Ахмедова/ДПС/ му викала по телефона повече от Корнелия Нинова. Оказа се, че общината не получила и лев от първото министерско постановление, а има 13 села. Сега й дават 850 000 лв. за 6 улици и фитнес на открито. Борисов обаче настоя да се знае, че "досега нито веднъж не съм казал на избори да ме подкрепяте мен или ГЕРБ". Ахмедова потвърди, че помощта му винаги е безкористна.

Близо 11 млн.лв. ще получат общините от Шуменско, а най-голямата сума 8 млн.лв. е за нова спортна зала в Шумен. Кметът Любомир Христов/ГЕРБ/ благодари и каза, че за 25 г. толкова пари от държавата не са влизали в града.

Кметът на Велики Преслав Александър Горчев/БСП/ пък, получи твърдо обещание от премиера, че ще му отпуснат 1,4 млн.лв. за водоснабдяване на няколко села, а догодина 1,2 млн. за улици.

"Мале, мале, колко пари сме дали?", вайкаше се Борисов, докато изброяваше подпомогнатите общини. Идната седмица каза да го очакват в Родопите, където също са отпуснати милиони и хората са доволни от изграденото.

Премиерът се държа приятелски с кметовете и не пропускаше поучения от последните си срещи зад граница. "Светът е мното трудно място. И когато става въпрос за решаване на проблем кръвни врагове се сприятеляват. Видяхте Путин и Ердоган, които си сваляха самолети", напомни премиерът. И подчерта, че умни са тези, които могат да съберат целия потенциал на нацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика