Премиерът Борисов: Желяз Андреев няма да бъде екстрадиран

Днес аз съм най-щастливият човек на света, заяви българинът, който беше обвинен в САЩ

САЩ оттеглиха искането за екстрадиция на българина Желяз Андреев, съобщи премиерът Бойко Борисов преди правителственото заседание днес.

„На 5 юни бе предявено искането на САЩ за екстрадацията на Желяз Андреев. Искам да благодаря на главния прокурор специално за многократните разговори, на правосъдния министър, на външния министър, на посланика. Тук беше и министърът на правосъдието на САЩ, близо два часа беше разговорът", каза още премиерът и обясни, че това е била една изключително сложна ситуация.

Днес приключихме случая с Желяз, който беше придобил огромна популярност, обяви министър-председателят. САЩ официално оттеглят искането за екстрадиция поради факта, че поддържането на това искане би било безпредметно с оглед причините, посочени в писмо от 28 август 2018 г. от Министерството на правосъдието и офиса на главния прокурор към Департамента на правосъдието на САЩ.

Борисов благодари на посланик Ерик Рубин за съдействието. "Той успя, вниквайки в големия проблем, който щеше да се създаде, едно неприятно събитие за всички да бъде предотвратено", заяви премиерът.

"Днес аз съм най-щастливият човек на света", каза от своя страна Андреев.

Съединените щати обвиниха Андреев и още четирима българи за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Българските власти обаче отказаха да го задържат след обществен натиск. След това България САЩ започнаха консултации по искането за екстрадиция

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България