Борисов: Започнаха да се връщат висококвалифицирани кадри от чужбина (ВИДЕО)

Преди 4-5 години БВП беше 50 и няколко млрд. лв., а тази година ще минем 120, заяви премиерът, но въпросният ръст всъщност е за около 20 години

Най-важното е, че започнаха да се връщат висококвалифицирани кадри в България от чужбина. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който присъства на откриването на завод за автомобилни светлини в индустриалната зона край Пловдив. На събитието присъстваха още вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на икономиката Емил Караниколов, турския посланик Хасан Улусой и кметът на град Пловдив Иван Тотев.

Преди 4-5 години БВП беше 50 и няколко милиарда лева, а тази година ще минем 120 милиарда лева, заяви премиерът. Ръстът, който сочи, обаче не е за 4-5, а за около 20 години.

"Добре е, когато има такива инвестиции, които оставят добавена стойност в България. Благодаря на българските работници, инженери и програмисти за това, че със своята добра работа и квалификация довеждат такива инвеститори“, каза още премиерът Борисов. Той акцентира върху изградените индустриални зони в България, които се запълват изключително бързо.

„Когато сте идвали насам, сте видели колко много заводи се строят“, отбеляза министър-председателят Борисов и добави: „За мен е важно, че общината и държавата са осигурили всички условия. Това са работни места, това е БВП“. Според премиера е от значение, че висококвалифицирани български кадри започват да се завръщат от чужбина. Борисов отбеляза също изграждането на инфраструктурата у нас, като специално акцентира върху пътя Ботевград – Мездра и Пловдив – Асеновград, както и разширяването на околовръстното на град Пловдив. „При този огромен растеж на града и видим икономически подем, не може пловдивското летище да остане в страни. Мисля, че Балканите имат нужда от голям хранителен хъб, в който да идват и да се изнасят стоки. Може в един момент да се окаже, че със самолет по-евтино ще се доставят стоки, отколкото с тировете, ако се направят групажи. Работим по тази тема“, каза още премиерът Бойко Борисов.

„Одело България“ ЕООД е компания, занимаваща се с производство на осветление за автомобилната индустрия и е част от турския холдинг „Байрактарлар“. Инвестицията за завода край Пловдив е на стойност 40 милиона евро, като се очаква до 2023 години да бъдат наети на работа близо 400 души. За инвестицията си в страната, фирмата получава Сертификат за Инвеститор Клас А от Министерство на икономиката.

„Одело България“ ЕООД наскоро откри Развоен център в София, където ще бъдат наети близо 40 инженери, работещи за дизайна на предни и задни светлини за автомобилната индустрия. Локациите в Пловдив и София обслужват две взаимно свързани дейности – дизайна и производството на автомобилни светлини.

Компанията има общо 6 завода по света на стойност 253 милиона евро инвестиции, направени през последните 7 г. В тях работят 4 000 служители, а оборотът за 2018 г. е 383 милиона евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България