Премиерът Борисов: За две години са разбити 16 фабрики за нелегални цигари в Европа

Снимка: Цветан Томчев

Направихме изключително успешни реализации в чужбина (по линия на борбата с контрабандните цигари - бел.ред.), с Европол и партньорските полицейски служби. Там са изпращани български суровини и работници. От 2016 г. са реализирани 16 фабрики в Европа. Това заяви премиерът Бойко Борисов при представянето на традиционното проучване на инициативата "Срещу незаконната търговия" за дела на нелегалните цигари у нас.

"В същото време, едва сега пресякохме нелегалните фабрики в Бъгария, които са работили изключително конспиративно. С работници от Украйна и Молдова, които са докарвани, за да работят, без да бъдат пускани да излизат и след това са връщани обратно в родината си", допълни Борисов.

Не мога да не поздравя колегите от прокуратурата, затова че този път стигнаха до тях, каза той. Тези 4 фабрики нанасят вреда на бюджета. По същия начин се работи за алкохола, горивата, месото и захарта и това ще се разбере. Доказателствата се събират много професионално, работи се дискретно, разкри премиерът.

По думите му, тактиката на прокуратурата дава добър резултат. "Така че, не ме учудва, че делът на контрабандните цигари е паднал под 5%. Най-видно е това, като материален израз, от парите, които са вкарани в бюджета. А това е и директен удар срещу корупцията, защото тези пари десетилетия наред замърсяваха не само политиците, ами за да правиш това, трябва да имаш митничар, граничар, полицай, прокурор, съдия, бопаджия и политически чадър, каза Борисов и допълни:

„Аз отивам на европейски съвет с канцлера Меркел, те не са никак малко. Ние сме може би на първо място в Европа по задържани и осъдени трафиканти. Благодаря на Вальо Радев за времето, в което беше министър, понякога в политиката има моменти, в които трябва да се поеме политическа отговорност. Мога да ви уверя, че с всички ще продължим тази политика. Когато се конфискуват майбаси и ролсройси е полезно, но тези пари могат да отидат за образование или здравеопазване, така че всеки трябва да спазва закона“, каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България