Премиерът Борисов за Доналд Туск: Той е изключителен приятел на България (ВИДЕО)

Доналд Туск е един изключителен приятел на България. Всички вие си спомняте какво приветствие за нашето европредседателство изнесе той на български език. Няма българин, който тогава да не се е трогнал. С него сме приятели, познавам го добре.Той е много твърд човек. Тези години, в които беше председател на Европейския съвет, за него бяха място, което не отговаря на неговата енергичност, защото там се изискваше дипломатичност и да прави консенсус. Въпреки всичко направи огромни усилия. Той е партиец, бил е премиер, познава Централна и Източна Европа, познава Балканите.

По този начин коментира премиерът Бойко Борисов решението си да подкрепи Доналд Туск за лидер на Европейската народна партия (ЕНП) на конгреса в Загреб.

ЕНП правеше много компромиси през годините. Жозеф Дол го обичам като баща. Мисля, че Туск ще бъде по-твърд, защото много партии членове на ЕНП на практика не изповядват ценностите на Европейската народна партия. Сдружават се със социалисти и комунисти, добави още Борисов.

На въпрос как Туск като лидер на ЕНП би се справил с противоречията с Унгария премиерът заяви: "Виктор Орбан е много добър приятел на България, но с някои свои решения, неслучайно си получи съдбата, която има. От друга страна той е антикомунист в душата си. Доналд (Туск) ще бъде председател, какъвто ни трябва в това време".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България