Премиерът Борисов за "Комплекс Калиакра": Със сигурност ще се наложи да се плаща и да се компенсира

Яйцата на грабливите птици се люпят тук, при нас. Това каза премиерът Бойко Борисов на обещаната среща с добруджанските кметове и представители на протестиращите, която проведе във Варна във връзка с възникналото напрежение на хората заради забраните на тяхната дейност в защитена зона „Комплекс Каварна”. Миналата година се излюпиха АЕЦ ”Белене” с милиард и 200 млн. лева, двете американски централи с милиард и 300 млн.лева, КТБ с 3 млрд и 700 млн. лева. Значи за две години сме платили към 6 млрд. и 700 милиона живи пари и сега да се излюпят още ли да наливаме, попита риторично Борисов. Той посочи, че протестиращите затварят пътя на хората от другата страна с хотелите и им спират бизнеса.”За това се вдигнахме на пожар, да дойдем и да решим как тези яйца да ги хвърлим в морето, да ги изядат рибите по възможност”.

Борисов увери, че сутринта е потърсен малтийския еврокомисар по екологията Кармена Вела, ще се търси и малтийския премиер, както и Жан Клод Юнкер, за да ги покани и , ако трябва хеликоптер да им прати , но да дойдат и да видят цялата ситуация , защото по никакъв начин не сме съсипали природата .Добруджа е хубава, плодородна, с развита инфраструктура, знаете колко неща се направиха, каза Борисов в залата. С него бяха вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на околната среда Нено Димов, кметовете на Каварна, Шабла и Балчик- Нина Ставрева, Мариян Жеков и Николай Ангелов.

„Ние сега седим пред вас, червим се, вие блокирате улици и пътища, пазейки своя интерес. Процесът е започнал в далечната 2006 г, да търсим кой е подписал навремето е безсмислено”, каза Борисов. Министър Нено Димов направи ретроспекция на това как се е стигнало да подпише заповедта за забрана на дейностите, която взриви тези дни напрежението в Крайморска Добруджа , която премиерът отмени. Но заплахите за санкции от няколко милиони лева от Брюксел остават, предупреди Димов „Сега сме изправени пред хипотезата –ако отменим заповедта до септември какво следва, ако не я отменим, а предприемем някакви действия –пак какво следва”, каза Борисов. Той насрочи среща във вторник в 11 часа в София на всички заинтересовани страни по казуса, за да се намери максимално приемливо решение. Хубави или лоши това са неправителствените организации, които имаме, трябва да се съберем трите страни, посочи Борисов, но представителите на протестиращите веднага възнегодуваха. „Добруджанци казват на бате Бойко разчитаме, а не на еколозите, които са срещу всичко и всички, те и на бедния цървулите искат да вземат „, каза Виктор Лучиянов от Гражданската инициатива „Да спасим Крайморска Добруджа”. „ Не позволявайте на зелените НПО-та да правят каквото си искат, а чуйте гласа на хората. Зелените подадоха тотално изкривената информация в ЕК, а сега гасим пожари”, призова премиера Тодор Георгиев от Национална асоциация „Българско Черноморие”.

Бойко Борисов увери, че ще има пари за компенсация за най-засегнатите имоти. „Имот по имот, нива по нива, бостани, ще ги компенсираме и вместо да плащаме глоби, тези пари да ги дадем на българи, да останат в Добруджа”, коментира още той. Борисов смята, че всички, когато вземат управленски решения да мислят предварително до какво водят те след няколко години.

 

Приватизацията на „Полимери” показва грабежа на прехода

Приватизацията на „Полимери” Девня е една „ много приятна" сделка, която ни показва генезиса на прехода – какъв грабеж всъщност се е извършвал през годините. Така премиерът Бойко Борисов коментира някогашната продажбата на девненския завод , който фалира, а отскоро е собственост на най-голямата фирма за скрап от Пловдив. На територията на предприятието е все още опасният трихлоретан, за извозването и обезопасяването на който МС отпусна 15 млн. лева. Количеството на опасното вещество е 2600 т, които трябва да бъдат извозени до Франция за утилизацията им.

„А заводът е имал инсталация за обезопасяването на това вещество, но тя е била продадена в Румъния. Собствениците са решили, че активите от тази сделка трябва да останат в частни ръце, а за вредните отпадъци държавата да се погрижи ”, каза Борисов.

Собствениците са изтъргували и част от жп линиите до завода, но иначе не спират да се показват по телевизията и да критикуват държавата, добави той. Според експертите само от една бутилка с трихлоретан във Варненското езеро може да гръмне екологична катастрофа. Според премиера виновните са повече от ясни, въпреки че разследването се води срещу неизвестен извършител. Нека новият антикоруционен орган да започне от „Полимери” и да стигне до НДК, каза още Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България