Премиерът Борисов: Контрабандистите на цигари видяха, че в България нямат шанс, и започнаха да изнасят фабриките си в други страни

Снимки: Денислав Стойчев

Данните за контрабандата на цигари са добри (3,4% за второто тримесечие на 2019 г.), работи се активно по проблема. Освен тези данни, които вие изнасяте, Агенция "Митници" и МВР отчита, че са задържали над 62 тона нарязан тютюн. Това коментира той по време

"Инициативата срещу незаконната търговия".

"Колегите ми от Словакия и Унгария ми изказаха благодарност за работата на техните служби с нашата служба за борба с организираната престъпност за залавянето на две големи фабрики с македонски и украински работници. Те реално ги хванаха с наш ноу-хау и наши консумативи. Сега като видяха, че в България нямат шанс, контрабандистите на цигари започнаха да изнасят фабриките в други страни", каза премиерът.

Той уточни, че над десетки фабрики са заловени благодарение на нашите служби.

"Ако погледнем и в други сфери - тази година имаме спад на туризма с 20%, но приходите от акциз на алкохола са с 10% повече. Ходихме на 24-часов мониторинг в дестилационните колони на фабриките и веднага приходът се увеличи с 10 на сто. Докато въведем подобна система в горивата, тол системата върши прекрасна работа. Пред всички рафинерии на входове сме наредили коли на тол системата и те снимат всичко и приходите от горивата също се увеличиха", каза още той.

По думите му стотици милиони е ефектът за бюджета.

"Сметнете разликата от 34% до 3,4% - в стотици милиони. Най-лесният начин да се изкарат черни пари е чрез контрабандата на цигари. Влиза тира, за един ден се разпродава за пазарите и 300 хиляди евро черни пари, които развращаваха политическата класа, съдии, прокурори, митничарите, полицаи. Политическата воля, видеонаблюдениеро и работата на службите дава своя резултат", допълни Борисов.

"Ние имаме да увеличаваме доходите - 10% догодина на всички служители", припомни той.

"Вчера видяхте завода в Пловдив за фарове за "Мерцедес". И не само, че ги произвеждаме в страната, 40 българи ги измислят", спомена той и допълни, че все пак компанията иска и инфраструктура.

"На Пловдив му трябва околовръстен път, иначе блокираме града с тирове, трябват и 150 млн. лв. Ако сте минали сега през Младост, ще видите багерите, които продължават Южната дъга до "Тракия". И там са нужни 150 млн. лв., но всеки знае колко часа минава през Горубляне петък вечер или неделя следобед. Длъжни сме да го направим", категоричен бе Борисов.

Той спомена и усиленото строителство на автомагистрала "Хемус", строителството на "Струма" към Кресна, пътят към завода на "Кока-кола" в Костинброд, пътят "Ботевград-Мездра" и други инфраструктурни проекти. "Такива мащабни проекти и продължаваме да сме на излишък в бюджета", каза той.

"Вучич е почти готов за пътя Белград - София - Инстанбул без светофар. Парите ни трябва в бюджета, за да продължи ръстът на икономиката на страната и да сме конкурентоспособни на Балканите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България