Премиерът Борисов: Кристалина Георгиева е най-подходяща да оглави ЕК, но някои й се сърдят, че навремето напусна

Вече достатъчно ни се подиграват, така че ще се надяваме днес вече да има решение. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, където продължават преговорите за разпределяне на висшите постове в европейските институции.

"Демонстрираме висша форма на прозрачност", коментира той по повод среднощната си среща с кандидата на социалдемократите Франс Тимерманс, която беше излъчена на живо във фейсбук профила на Борисов.

"Държим постовете на ЕНП да останат за ЕНП, защото те ни се полагат като партия победител. В същото време сами не можем да вземем нито един пост без да се намери компромис", каза министър-председателят.

Борисов разкри, че пред колегите си от ЕНП е предложил кандидатурата на хърватския премиер Андрей Пленкович за председател на Европейската комисия. "Нали сега всеки предлага, реших и аз да предложа", пошегува се той.

По думите му, към този момент няма достатъчно подкрепя за да оглави ЕК.

"Много от колегите бяха против Кристалина Георгиева, затова че навремето е напуснала поста на еврокомисар. Иначе, безспорно по-подходящ кандидат за комисията от нея няма - със знания, умения, опит", каза още българският премиер.

"За България би било изключително престижно те да заеме този пост", добави премиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика